Реклама / Ads
32| 5953 |13.12.2012 НОВИНИ

Пушачи масово се изнасят в Сърбия за Нова година

.
60 000 резервации за Нова година направили българи в Сърбия, заради пълната забрана за тютюнопушене у нас. Това каза председателят на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин на заседание на икономическата комисия в парламента, на което се обсъжда текст за отмяна на пълната забрана за тютюнопушенето.
 

 

Искането на ресторантьорите и хотелиерите е да има равноправие между посетителите и да се осигурят зали за пушене. „Големите хотели подкрепят тоталната забрана. Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес – ресторантите в страната. Оборотът е паднал на 80 - 90%. Ние губим. Министърът на здравеопазването беше много учтива и каза ходете при вашия ресорен министър, защото там е вашият проблем. Тук сме, за да чуете нашата болка. Нашата съдба е във ваши ръце, но ние ще си кажем тежката дума след 6 месеца. Не искаме да се политизира този проблем”, каза Рагин.

 

Атанас Димитров от браншова асоциация на ресторантьорите в София заяви, че с 50 до 90% са намалели оборотите на заведенията след въвеждане на забраната. По думите му има общ спад на консумацията на безалкохолни напитки. Той заяви, че има закриване на обекти. В Ловеч са закрити 32 търговски обекти, във Велико Търново – 30-60% спад в оборота, в Стара Загора – над 50% спад в оборота. Стагнацията в нашия сектор ще се отрази пагубно и в други сектори, каза Димитров. По думите му само 4% от пушачите са се отказали от тютюнопушене заради въвеждане на пълната забрана за пушене на обществените места. Единственият ефект от този закон е разделение и омраза между хората, каза Димитров. Правото да оцеляват най-силните заведения е неправилен, защото те са много малък процент, каза още той.


Методи Байкушев от Коалиция „България без дим” заяви, че има ръст с 15% на оборотите в туризма. Той призова да се даде шанс на закона, защото той е действал само 6 месеца. 

 

Елена Иванова от „Слънчев бряг” заяви, че ръстът в туризма е за летния сезон и той се дължи на летните курорти, но той не касае целия туризъм, например в градските хотели има спад. Лятото резултатите бяха прекрасни, но от септември резултатите са отрицателни, каза Стойчо Ганашев, който е собственик на хотелски комплекс в Хасково.


„Можем ли да си позволим фалитите на толкова фирми. Ние сме икономическа комисия. Влязох в спор в собственото си семейство, макар аз и моите роднини да не са пушачи. Аз съм на мнение, че трябва да спасим бизнеса”, каза Мартин Димитров. Той заяви, че е по-добре да се направи информационна кампания срещу тютюнопушенето, а не да се забранява напълно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6424 |13.12.2012 Непушачите също скачат. Ами сега? . 20| 6069 |22.11.2012 Пушачи излизат на национален протест . 33| 5774 |05.10.2012 Десислава Атанасова: Няма милост за пушачите . 8| 6032 |16.07.2012 3,3 млн българи се изнасят на море и планина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads