Реклама / Ads
15| 5347 |01.02.2013 НОВИНИ

"Пушенето" се връща в парламента

.
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова
В рамките на този парламент темата за тютюнопушенето ще се постави на дебат в пленарна зала, съобщи председателят на здравната комисия Даниела Дариткова по повод протестите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.
 

Само минути по-рано зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев заяви, че парламентът няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

"Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема. Нормално е да се даде шанс на всяка една такава промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие и тогава, ако се наложи може да се направи ново преразглеждане. На този етап, този състав на Народното събрание няма да разглежда нова такава тема в икономическа комисия", коментира Червенкондев.

"Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага и да се приема както от пушачите, така и от заведенията. Направихме много сериозен дебат в икономическа комисия, когато разглеждахме Закона за туризма на второ четене. Имахме предложения – поставихме всички за и против отпадането на пълната забрана. При гласуването с 10 на 11 забраната остана”, припомни той.

Даниела Дариткова добави, че има промени в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати. "Законопроектът за промяна на Закона за здравето мина на първо четене в комисията по здравеопазване и икономическа комисия, докладите са в НС, би следвало пленарна зала да разгледа този законопроект", заяви Дариткова.

Тя се надява депутатите от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене на обществени места.

"В същото време темата за пушене е надпартийна и наистина тук различните мнения се чуха в рамките на всички политически сили”, добави депутатката.

По повод искането на СДС за подписка за референдум по въпроса за пушенето на обществени места, Дариткова заяви, че референдумите са добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани, но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус.
"Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията", обясни тя.

Забраната за пушене на обществени места трябва да остане, каза пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя бе категорична, че законът трябва да се спазва такъв, какъвто е в момента. Атанасова потвърди, че тъй като някои депутати са внесли предложенията си за промени в Закона за здравето, той ще влезе за разглеждане в пленарна зала.

Но смятам, че приетата поправка и влязлото в сила решение да се създадат условия да се пуши само на открити обществени места, е факт. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство, коментира Атанасова.

Здравният министър подчерта, че забраната е факт и действа. Съставени са достатъчен брой актове. Над 100 000 лв. са сумите от наказателните постановления. Вече и с подкрепата и на медиите успяваме да променим народопсихологията, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6592 |28.01.2013 Утре ще се знае връща ли се "Белене" в парламента . 3| 4789 |25.01.2013 Зимата се връща мразовита . 121| 6229 |24.01.2013 Мразя те, обичам те в парламента . 0| 5009 |23.01.2013 Зимата се завръща през почивните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads