Реклама / Ads
20| 5031 |13.08.2010 НОВИНИ

Пускат БорКор срещу корупцията по върховете и мафията

.
Обръчът се затяга
По настоятелно предложение от Германия, а след това и на САЩ, у нас ще заработи нова структура срещу корупцията и мафията. Тя е с работно име „БорКор” и в момента се конструират финансовите параметри на новото звено, научи Frognews.bg от източници в Министерски съвет.
 

Определени са експерти, които завършват изчисленията и до месец всички разчети ще са готови.

Новата структура ще работи на екипен принцип. Няма да има нови назначения и откриване на щатове. В БорКор ще бъдат командировани за по няколко месеца или година спецове от ГДБОП, ДАНС, прокуратурата, следствието, ДКСИ, Финансовото разузнаване и най-вече анализатори. Оказва се, че именно анализите са слабото място от години на службите, които се борят с мафията и корупцията по високите етажи. В Германия този проблем е решен ефективно, като на едно място биват събирани експерти, които работят по дадено престъпление или поредица престъпления. В продължение на седмици и месеци те подслушват, проследяват, събиррат и анализират ситуацията около бандитска група и набелязват начините за нейното неутрализиране – съответно даване под съд и осъждане. Информацията за обектите на наблюдение е строго секретна и се знае от няколко човека в държавата.

Подобна схема работи от години и в американското ФБР. В един екип действат дори финансисти, инженери, химици и пр., които дават своя принос за събиране на неопровержими доказателства и хитри и опитни бандити се оказват в затвора. За съжаления прехваленото родно ФБР – ДАНС пропиля две години след създаването си в изясняване пред обществото дали е римейк на Държавна сигурност и политичесската полиция или модерна институция, която защитава гражданските права на българите и воюва с мафията, включително и по най-високите етажи на властта и политиката. ДАНС сътвори много повече скандали и напрежение, отколкото бе ефикасна срещу организираната престъпност.

Премиерът и министърът на вътрешните работи, посредством БорКор, ще могат да координират действията на отделните звена и всеки момент да знаят по кой случай докъде е стигнало разследването. Пряка отговорност за резуултатите ще носят членовете и ръководителите на екипите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5009 |12.08.2010 Отлагат делото срещу Баретата за 19 август . 4| 4750 |10.08.2010 МВР не коментира атентат срещу премиера . 26| 9071 |07.08.2010 Полицаи съветват простреляни да не си вадят медицинско; те готови с жалба срещу МВР . 10| 4869 |05.08.2010 Свидетели срещу “Килърите” ще бягат в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads