Реклама / Ads
3| 4613 |15.12.2015 НОВИНИ

Пускат високоскоростен влак София - Истанбул

.
Давутоглу и Борисов
Пускането на високоскоростен влак между София и Истанбул и газова връзка за доставки от Азербайджан през Турция за България са двата инфраструктурни проекта, обсъдени от премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу в София.
 

"Ще осъществим и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул. Ще свържем България с Турция с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан", заяви Давутоглу, цитиран от БТА.

"България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока. Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час", допълни Борисов.

Двамата са обсъдили бежанския натиск и общи мерки за борба с трафика на хора.

Българският премиер пожела на Турция да извърви максимално бързо процеса на присъединяване към ЕС, а турският му колега увери, че Анкара е ангажирана с реформите във връзка с процеса на присъединяване и те ще продължават с "пълна скорост".

Двамата премиери изразиха надежда, че отношенията между Турция и Русия ще се затоплят и традиционното сътрудничество ще бъде подновено. Давутоглу подчерта, че това е важно за сигурността на всички държави от Черноморския регион, а Борисов допълни, че конфликтът застрашава и бъдещето на многостранните инфраструктурни проекти.

"Надявам се, че между Турция и Русия  традиционното сътрудничество ще бъде подновено.  Отношенията ни се развиха много в последните години и сме уверени, че вбъдеще без да се обвиняваме и говорейки прямо ще продължим да се разбираме", каза Давутоглу.

Борисов си послужи със сентенцията, че "едно от най-важните качества на мъжа е търпението". Той припомни фразата "България ще загуби всичко", произнесена от руския президент Владимир Путин преди година в Анкара. "Ние бяхме търпеливи, подходихме с внимание и уважение към всяка позиция. Тогава и сега не направих коментар. Истински вярвам, че отношенията между Русия и Турция ще се нормализират. Много години са били първи приятели, да си оправят отношенията, да им пожелаем успех", каза Борисов.

Българският премиер подчерта, че за да има благоденствие и социални придобивки, е нужен растеж на икономиката, който пък зависи и от големите международни проекти, на които пречи конфликтът. Той пожела над България и границите й да има мир и призова двете страни към разум
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6738 |12.12.2015 Пускат футболни ултраси срещу протестите . 7| 4333 |25.11.2015 Купуваме високоскоростни влакове . 11| 5031 |18.11.2015 Само във Фрог: Влаковете и гарите ни са „оголени” за терористи . 0| 4483 |11.11.2015 Сигнал за бомба и припаднала жена спряха бързия влак София-Кулата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads