Реклама / Ads
8| 5060 |23.10.2010 НОВИНИ

Пуснаха подкупен съдия срещу 7500 лв.

.
Великотърновският съдия Славчо Петков бе освободен срещу парична гаранция от 7500 лева, след като като преката в ареста 72 часа.
 

След три безсънни нощи не съм в състояние да коментирам каквото и да е било. Не съм взел подкуп. Очаквам си съдбата. Това заяви съдията Петков, пред Софийски градски съд.

Припомняме, той магистратът от Велико Търново Славчо Петков беше задържан с подкуп в размер на 6 000 лева на 21 октомври. Съдията беше арестуван в кола докато получаваше парите от обвиняем за кражба.

След няколкочасово заседание съдебният състав отмени постоянния арест и наложи на Петков мярка за неотклонение "парична гаранция" от 7500 лева.

Според съда искането за постоянна мярка „задържане под стража" е неоснователно. Разследването е все още в начален етап и от задържането на Петков са минали само три дни, записаха в мотивите си магистратите.

Въпреки предварително оповестени данни, че по делото са използвани СРС-та, такива все още не са представени.
Поради тази причина съдът прецени, че няма как да се установи дали е имало предварителни уговорки между съдията и основния свидетел Емил Шопов. Неговите показанията са последователни и подробни и на този етап от разследването може да бъде направен извод, че Петков е извършил престъпление.
Този извод се прави само от показанията на свидетелите, изтъкнаха от СГС.

Според адвокатите съдията е дал пари на заем на Шопов, който само е отлагал момента на връщането им
Според съда няма нито едно показание, заради което обвиняемият трябва да бъде задържан под стража. Той е с известна самоличност, адрес, със социална и трудова принадлежност. Именно заради това според магистратите липсват доказателства, че при по-лека мярка той ще се укрие.

Адвокатите на задържания съдия посочиха пред съдебния състав, че заради краткото време от ареста до момента не са успели да съберат необходимата документация, касаеща здравословното му състояние.

В съдебна зала те обясниха, че Петков страда от стенокардия. Освен това е пострадал тежко по време на лов, когато съдията е получил наранявания в областта на таза и десния крак. Била му е направена животоспасяваща операция, след което е проведено дълго лечение, посочиха адвокатите.

Съдията по делото обаче „припомни" известната констатация, че „българският обвиняем е най-болният в света" и затова отказа да обсъжда здравословното състояние на Петков.

В мотивите си съдът изтъкна още, че обвиняемият не е осъждан и няма данни за участие в предишни корупционни престъпления.

По делото са разпитани почти всички свидетели. Съдията каза още, че няма опасност Петков да окаже въздействие върху тях и прецени, че по-скоро има повлияване на свидетелите от страна на прокуратурата чрез медиите.

Ако съдията е извършил престъплението, това означава, че то е с висока обществена опасност. Според съда обаче мярката „подписка" не е подходяща, защото е сравнително лека и затова постанови мярка „парична гаранция".

Парите трябва да бъдат внесени в 10-дневен срок.

Адвокатите заявиха, че са доволни от решението на съда и посочиха, че то е смело.
Те обясниха, че съдията е дал пари на заем на Шопов, който само е отлагал момента на връщането им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8133 |22.10.2010 Делото срещу Баретата пред провал заради педофил? . 7| 5011 |21.10.2010 Кокинов: Две обвинения чакат подкупния търновски съдия . 27| 12089 |21.10.2010 Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора . 5| 5357 |20.10.2010 500 студенти на протест срещу дървената ваканция в СУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads