Реклама / Ads
9| 4247 |01.04.2020 НОВИНИ

Пуснаха снимки как Гешев дава кръв

.
Гешев дава кръв
Главният прокурор Иван Гешев се включи в кръводарителската акция „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”,похвалиха се от прокуратурата. Гешев дари кръв във ВМА заедно с над 50 прокурори, следователи и служители на администрацията, както и на Бюрото за защита на свидетелите, допълниха от ведомството и разпространиха снимки.
 

Всички те се включиха в първия ден на акцията по безвъзмездно кръводаряване в столицата. Естествено е, че сред първите заедно с Гешев бяха сегашният ръководител на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, както и ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров..

Кръводаряване от магистрати и съдебни служители тече и в УМБАЛ „Св. Анна“. Акцията за кръводаряване е по инициатива на ръководството на прокуратурата и е във връзка с установения от центровете по трансфузионна хематология спад на желаещите да дарят кръв от началото на месец март, след като бе съобщено, че кръводарителите са намалели.

 

 
 Междувременно Софийска районна прокуратура съобщава, че е образувала досъдебно производство за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък. В репортаж на NOVA, излъчен на 30.03. 2020 г., са били изнесени данни за действия на непознати лица в района Националния кръвен център. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

 

Незабавно след излъчване на репортажа, Софийска районна прокуратура, съвместно със служители на СДВР, са установили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв. В сутрешните часове на 31.03.2020 г. са били открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център. 


МВР
 

На 01.04.2020 г. наблюдаващият прокурор от СРП е привлякъл към наказателна отговорност на А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за извършено престъпление по чл. 349а, ал. 2, вр. ал. 1 НК (нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел). Участниците в репортажа - Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвиняеми и по чл. 143, ал. 1 НК (принуда). Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

 

Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5327 |31.03.2020 Биляна Гяурова за 100-те дни на Гешев: Да си даде сметка, че прокуратурата не е социална медия . 17| 7332 |29.03.2020 Фандъкова ни информира през Фейсбук, че е станала доброволка. Пусна си снимки за доказателство . 13| 10102 |28.03.2020 Николай Стайков: Корона пунта мара в снимки . 5| 5012 |28.03.2020 Пуснаха ТЕЦ-а на Ковачки пак да гори отпадъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads