Реклама / Ads
11| 6259 |02.05.2016 НОВИНИ

Путин гони шефове на спецслужби за корупция и безхаберие

.
Владимир Путин
Корупция и непрофесионализъм. Това са основните прични за уволнението на осем висши шефове в различни силови ведомства на Русия, според източници в Кремъл, цитирани от някои медии. Президентът Владимир Путин издаде указ за освобождаването на генерали и началници в събота, но обнародването на решението стана ден по-късно, навръх Великден.
 
След като в началото на април Путин освободи 22-ма висши ръководители от Министерството на вътрешните работи, полицията, пожарната и следствието, той наредил проверка на силовите ведомства, съобщават руски медии. В навечерието на Великден му били докладвани първите резултати. Без да чака да минат презниците руският президент набързо подписал указ за уволнения и назначения на нови началници на мястото на провалилите се.

 

Сред освободените от постовете са първият заместник-председател на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Василий Пискарев и заместник- председателят на СК Юрий Нирков. Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, заместник-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията - в Москва и Свердловска област.

Общо освободени са шефовете на осем структури. Назначени на тяхно място са 12 души.

Уволненията се случват месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента. Целта била и зъздравяване на дисциплината, коментират наблюдатели.

На 8 май 2015 г., само ден преди Парада на победата, Путин уволни 18 генерали и висши офицери от спецслужбите. Тогава той не даде никакво обяснение за решението си. По-късно стана ясно, че някои от отстранените са дадени на прокурор. Говори се, че руският държавен глава е наредил командният състав на специалните служби да бъде проверен за притежавани имоти и банкови сметки, както в Русия, така и в чужбина. В Кремъл пристигали много сигнали, че шефове на тайните служби и силови ведомства купуват скъпи жилища, вили и къщи зад граница, които не съответстват на доходите им.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4541 |23.04.2016 Общински съветници искат оставка на шефовете на ЦГМ . 0| 6971 |23.04.2016 Путин подготвя генерал за свой приемник? . 0| 5875 |15.04.2016 Виж богатството на Путин . 0| 5350 |13.04.2016 Н. Михайлов: "Досиетата от Панама" уязвяват повече Запада, отколкото Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads