Реклама / Ads
3| 3874 |04.03.2019 НОВИНИ

Путин извади Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег

.
Валадимир Путин Източник: БГНЕС
Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. Документът е от 1987 г., указът на Владимир Путин влиза в сила в деня на подписването му.
 

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се преустановява изпълнението от Русия на задълженията й по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
"Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му", се казва в текста на указа.

 

На руското министерство на външните работи е възложено да уведоми американската страна за преустановяването на изпълнението на договора. Указът влиза в сила в деня на подписването му.
 
През 1987 г. СССР и САЩ подписаха Договора за РСМОД. До юни 1991 г. договорът беше изпълнен – СССР унищожи 1846 ракети САЩ – 846.

 
На 2 февруари тази година след редица взаимни обвинения в нарушаване на договора Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ДРСМОД. Основните претенции на САЩ бяха по отношение на ракетите 9М729.

 

В същото време Москва непрекъснато заявяваше, че спазва задълженията си по договора. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че Москва има доста сериозни въпроси към САЩ във връзка с изпълнението на договора от самите американци. По неговите думи, обвиненията по отношение на Москва са голословни, а предизвикваща загриженост във Вашингтон ракета 9М729 била изпитана в разрешението от договора параметри.

 

Така на 2 февруари Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори огледално на решението на САЩ за излизане от ДРСМОД и също преустановява участието си в договора.

 

Държавният глава заяви тогава, че Русия не е длъжна и няма да се впуска в скъпоструваща за Москва надпревара във въоръжаването, съобщава Дарик

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4301 |02.03.2019 Тръмп, Путин, лидери от цял свят поздравиха българите за 3 март . 6| 3845 |01.03.2019 Борисов към Столтенберг: България не е „троянски кон” на Русия . 6| 4265 |01.03.2019 Тодор Тагарев: Не трябва да балансираме между Русия и НАТО . 1| 4131 |26.02.2019 Русия реагира остро на „Косово е част от Албания“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads