Реклама / Ads
1| 4590 |09.10.2016 НОВИНИ

Путин лети за Турция за среща с Ердоган

.
Руският президент Владимир Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган в Истанбул, това е третата среща на лидерите в рамките на последните 2 месеца. През последните 60 дни Путин и Ердоган се срещнаха лично 2 пъти и 4 пъти разговаряха по телефона, полагайки усилия за подобряване на двустранните отношения, катастрофирали след сваления руски бомбардировач на 24 ноември 2015 г.
 

Сред основните теми, включени за обсъждане по време на визитата на Путин утре, е кризата в Сирия. Планирани са разговори за търговско-икономическите отношения, за наложените едностранно от Русия визови и редица други ограничения, както и за проекта Турски поток, съобщава Анадолската агенция, цитира я БГНЕС.

 

През новата седмица ще бъде създадена и съвместна междуправителствена икономическа комисия. Владимир Путин ще изнесе доклад пред Световния енергиен конгрес, той и Ердоган ще подпишат редица важни документи, свързани с двустранното сътрудничество. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че е приключила подготовката по междуправителственото споразумение за газопровода Турски поток и се надява на положителен развой.

 

„Възможността за директни доставки на руски газ за Турция е от изключително значение. Този проект е много голям и изисква задълбочено и детайлно проучване и разработване. В дните преди срещата на двамата лидери споразумението между правителствата е към финала си, надяваме се договореностите по същество да се реализират при разговорите им“, посочи Новак.

 

Според него, проектът за изграждането на атомната централа Аккую е от стратегическо значение за бъдещето на партньорството между Русия и Турция в сектора на енергетиката, а в него Москва се включва за пръв път. Новак допълни, че продължават преговорите за определянето на цените на природния газ в съответствие с договора между Газпром и турските фирми, в рамките на които имаше доста сериозни несъгласия от турската страна. В момента Газпром осигурява доставки за турската компания БОТАШ и за някои частни фирми. Той изрази надежда, че скоро ще бъде постигнато съгласие и договореност за взаимно-изгодни цени. До края на годината се очаква и руският външен министър Сергей Лавров да посети Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6049 |09.10.2016 Кола-бомба се взриви в Турция, 18 са убити, от които 8 полицаи . 0| 4378 |08.10.2016 МВнР: Отменят се полети от и до Гърция заради стачки . 0| 4323 |05.10.2016 Турция нанесла въздушни удари по цели на ИДИЛ в Сирия . 1| 3761 |05.10.2016 Цачева ще е с № 17 в бюлетината, ген. Радев - с № 13

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads