Реклама / Ads
5| 4378 |15.01.2020 НОВИНИ

Путин поиска референдум за промени в конституцията на Русия

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин предложи референдум за конституционни реформи. Промените предвиждат засилване на правомощията на парламента, без обаче да се променя президентския характер на политическата система.
 

Държавният глава, който е нечело на федерацията вече 20 години, формулира предложението си в годишното си обръщение до парламента и политическия елит, но не уточни срока за осъществяване на реформите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


За да бъде решен проблемът със "заплетените пълномощия" на властите и разрива между отделните равнища - между държавната и общинската власт, в руската конституция трябва да залегнат принципите на публичната власт като единна система. Трябва да бъдат разширени и укрепени реалните пълномощия и възможности на местното самоуправление, смята Путин.


Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.


Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.


Руският лидер предложи да се запише в конституцията изискване кандидатпрезидентите да са живели най-малко 25 години във федерацията, да нямат чуждо гражданство, нито разрешение за пребиваване в друга държава. "И то не само към момента, когато участват в изборите, но и когато и да било преди това", подчерта той, цитиран от ТАСС.


Сега конституцията на Русия предвижда кандидатите за висшия пост задължително да са граждани на Русия и да са живели на нейна територия без прекъсване най-малко 10 години.


Путин е съгласен, че едно и също лице не бива да заема президентския пост в Русия повече от два поредни мандата, макар да не смята това положение от конституцията за принципен въпрос, отбелязва ТАСС.


Руският президент предложи освен това на конституционно ниво да се забрани притежанието на чуждо гражданство или разрешително за пребиваване в друга държава за лица, заемащи длъжности, критично важни за сигурността и суверенитета на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4275 |15.01.2020 Цацаров поиска отнемане на имущество от обвиняем за отвличането на Адриан Златков . 8| 4280 |15.01.2020 Борис Бонев поиска безплатен транспорт при най-голямо замърсяване в София . 5| 4842 |12.01.2020 Газпром“: България се разбърза с газопровода след критиките на Путин . 3| 4879 |11.01.2020 Путин към Меркел: Газ по „Северен поток-2” може да потече в края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads