Реклама / Ads
7| 4830 |31.10.2018 НОВИНИ

Путин: Признаването на независимата украинска църква ще има тежки последици

.
Руският президент Владимир Путин днес предупреди, че ще има ”много тежки последици” от разделението между православните църкви след решението на патриаршията в Константинопол да признае независимата украинска православна църква, съобщи Франс прес.
 

"Искам да подчертая едно: политиканстването в толкова чувствителна сфера винаги е имало много тежки последици. И преди всичко за тези, които вършат това", заяви Путин на форум на руската диаспора в Москва.

 

За пръв път стопанинът на Кремъл говори за кризата, преживявана напоследък от Московската патриаршия, която прекъсна връзките си с Константинополската след признаването на украинска църква, отбелязва Франс прес.

 

Путин осъди "опитите за разкъсване на връзките" между Руската православна църква и вярващите руснаци, живеещи в чужбина.

 

"Наш общ дълг, преди всичко пред хората, е да запазим духовното и историческото единство" на православните, подчерта руският президент.

 

В средата на октомври Константинополската патриаршия реши да признае независимостта на православната църква в Украйна, която от 332 години бе подчинена на Московската патриаршия. Така постави и въпроса за бъдещето на милиони вярващи в Украйна, където руската църква се радва на съществено влияние.

 

Руският патриарх Кирил отказа да признае това решение и осъди Константинополската патриаршия като "поддържаща схизмата (разкола)".

 

Разгневена, Руската православна църква, която претендира, че в лоното й има най-много вярващи в православния свят, обяви, че скъсва всички връзки с Константинопол, най-старата патриаршия.

 

Църквата на Московската патриаршия има в Украйна най-много енории (над 12 000), но Киевската патриаршия има най-много вярващи, според допитвания.

Молдовската църква ще остане вярна на Московската патриаршия, от която е канонична част, заяви днес президентът на Молдова Игор Додон след среща в Москва с патриарх Кирил. Патриархът връчи на Додон орден "Преподобен Сергий Радонежски" втора степен за "активна подкрепа на църковно-обществените инициативи на РПЦ", предаде ТАСС.

 

В началото на срещата си с Додон Путин посочи, че Молдова е сред най-приоритетните партньори на Москва в Общността на независимите държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3963 |11.10.2018 Путин: България може да помогне за транзита на руски газ към Европа . 0| 4168 |22.08.2018 Путин: ЕС има нужда от ”Северен поток 2” . 3| 4286 |27.07.2018 Путин: Тръмп е опитен човек, бизнесмен с голям опит . 2| 4031 |15.07.2018 Тръмп за срещата с Путин: Ще видим какво ще излезе от тази работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads