Реклама / Ads
2| 4732 |14.06.2019 НОВИНИ

Работодатели: Най-важното е служителите да владеят български език

.
Източник: БГНЕС
Владеенето и общуването на български език е най-важната компетентност, която работодателите у нас очакват от своите работници. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред 400 хиляди фирми, проведено през март тази година.
 

Бизнесът поставя дигиталната грамотност чак на трето място, след инициативността, съобщава Дарик.

 

Ако грамотността по роден език е най-значимата за работодателите компетентност на техните работници, чуждоезиковите умения заемат седмата позиция, но се изкачват спрямо предишното проучване на Агенцията по заетостта. 

 

Според данните от проучването, най-търсените специалисти с квалификация и висше образование в България са учителите, шофьорите, лекарите, медицинските сестри и машинните инженери. През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от около 327 хиляди работници, преобладаващо квалифицирани. Само 3 процента от тях обмислят съкращения на персонал.

 

Бизнесът очаква още умения за самоконтрол и дисциплина, способност за работа под напрежение, както и знания за новите технологии. В замяна осемдесет процента от анкетираните работодатели твърдят, че ще предложат постоянен трудов договор и пълен работен ден.

 

Сред най-търсените работници с квалификация са шивачи, охранители, работници в хранително-вкусовата промишленост, а най-сериозни затруднения има бизнесът с намирането на машинни оператори, строители, програмисти и продавачи.  В средносрочен план на работодателите ще бъдат нужни повече от 22 хиляди информатици и още толкова икономисти.

 

Най-много специалисти-висшисти ще продължат да се търсят в държавния сектор, здравеопазването и образованието. В проучването на потребностите на работодателите са обхванати предприятия с различна численост – от микро- до големи предприятия. Най-голям е делът на анкетираните работодатели от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство”, а най-ниска представителност имат предприятията от сектор „Операции с недвижими имоти”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5263 |08.03.2019 Агенцията по вписвания призна за новите правила за служителите си . 1| 3796 |26.02.2019 Манолова пише на Фандъкова за проблемите на служителите от градския транспорт . 0| 3915 |01.02.2019 МОН проверява конфликта между служителите си Гератлиев и Ангелов . 8| 5419 |28.11.2018 Георги Георгиев: "Дебелите" не могат да ни смачкат, това е най-важното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads