Реклама / Ads
11| 5156 |10.12.2019 НОВИНИ

Работодатели и синдикати искат прекратяване на договорите с ”американските централи”

.
Работодателски и синдикални организации излязоха с общ призив за прекратяването на договорите между държавата и т. нар. американски централи. Те напомнят, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена, което е потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания.
 

"Категорични сме, че българските потребители нямат "излишни" милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила", се посочва в общото им становище.

 

Друг аргумент на бизнеса и синдикатите е, че по силата на подписаните договори с двете централи, те получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ. "Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК, над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала", уточняват организациите, като изтъкват също така, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването

 

"Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! Крайно време е компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за българския бизнес и домакинства", се казва още в позицията.

 

Социалните партньори искат от правителството въпросът да бъде обсъден спешно на тристранна среща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4858 |06.12.2019 Майка от ”Системата ни убива”: Питам властта, питам и заспалия си народ? В такава държава ли искате да живеете? . 5| 4306 |06.12.2019 Политолог: Нагло е на фона на ниското доверие партиите да искат повече пари . 2| 3864 |04.12.2019 15 прокуратури в ЕС искат бърз достъп до лична комуникация, кореспонденция и архиви . 6| 4500 |29.11.2019 Патриотите искат въвеждане на граждански арест и доброволци да помагат на МВР с ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads