Реклама / Ads
4| 5347 |21.07.2019 НОВИНИ

Работодателят на Кристиян Бойков: Разкриптирането на компютърът му ще уязви наши клиенти

.
Георги Янков и Светлин Наков
ГДБОП са поискали с писмо в петък съдействие от работодателите на Кристиян Бойков за разкриптиране на информацията в работния му компютъра, който е иззет преди седмица. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички.
 

Това коментираха в предаването  „120 минути“ по бТВ Георги Янков работодателят на заподозрения за изтичането на данни от НАП Кристиян Бойков и IT специалистът Светлин Наков.

 

Работодателят му обясни, че фирмата им е работила с клиенти от банковия сектор, фармацевтични компании, най-вече в частния бизнес. Кристиян Бойков  не е работил с ангажимент да проверява сигурността на държавни институции. Единствената държавна структура, с която е работил за кратко е Фондът за гарантиране на влоговете. Янков даде за пример Фонда като добър пример за защита на данните им.  

 

Георги Янков обясни още, че служебните компютри на всички специалисти във фирмата са криптирани, което не е прищявка, а изискване на фирмите, техни клиенти и правилата за работа, които те спазват. Информацията съдържаща се на компютрите на работещите във фирмата е изключително чувствителна за всички клиенти, с които е работил Кристиян.  Янков обясни, че в петък от ГДБОП е постъпило писмо с молба да им съдействат за декриптиране на информацията на компютъра. Той заяви, че нямат намерение да нарушават договорите си с клиентите и да разкриват и да дават достъп до тези данни. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички, каза още Янков и допълни, че е пълен абсурд  Кристин да има нещо общо с това.

 

Светлин Наков коментира въвличането си в скандала, че е потърсен от журналисти за анализ на данните  и мнение. "Този който е пуснал този файл до медиите е направил всичко, за да заличи следите си. Всички данни са с дата 10 ноември 1989 година.", каза Наков и изрази съмнение за достоверността на уликите, защото никой не би си покрил следите частично.  По думите му този файл се е подмятал нелегално на флашка отдавна и в един момент  някой е решил да го пусне до медиите.

 

На въпросът кой хакна НАП Светлин Нанков отговри, че това е безотговорността на държавата. Той направи аналогия с ремонтите на улиците. По думите му институциите са получавали и друг пък информации за уязвимости, но не са обръщали внимание. Според него атаката може да е за да се накарат институциите да реагират.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6847 |19.07.2019 Хакерът” Кристиян проговори: Натопен съм, обвинението е от четири реда . 22| 6623 |19.07.2019 М. Константинов: Кристиян искал да покаже колко е велик, но направил левашка грешка . 7| 12031 |19.07.2019 Светлин Желев: Ще се окаже, че Кристиян не е хакера, в изтеклата информация има 800 000 имейл адреса . 3| 4432 |18.07.2019 Кристиян Бойков остава в ареста за 72 часа за хакването на НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads