Реклама / Ads
24| 5608 |13.12.2014 НОВИНИ

Работодателят на Петко Сертов: Нямам изгода от изчезването му

.
Последното работно място на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност вече седмица, е фирмата „Обединени енергийни търговци", собственост на бизнесмена Ангел Божилов. Там Сертов е нает преди повече от година като консултант.
 
Божилов: Нямам нищо общо

В студиото на предаването „Тази събота" Ангел Божилов отрече Петко Сертов да е искал да напусне „Обединени енергийни търговци" и отрече категорично да има нещо общо с изчезването на бившия председател на ДАНС. „Тази история започва да се оформя в нещо много грозно. Ще положа всички усилия да разнищим тази история, защото съм претърпявал такива атаки и друг път. В никакъв случай нямам изгода от изчезването на г-н Сертов, имам неизгода, ако си позволим да коментираме така тази тревожна ситуация. От формална гледна точка аз съм в неизгодна позиция, защото това е човек, който ми помага да решавам проблемите си", коментира Божилов.

Той изрази съмнение, че изчезването на Сертов може да има връзка и с миналото му като шеф на ДАНС, но подчерта, че няма информация за подобно нещо.

„Силно се надявам, че г-н Сертов си е взел дълга ваканция. Надявам се и вярвам, нямам конкретна информация. Трябва да призова за повече внимание към подбора на експерти, които лансират теории за изчезването му, заради семейството на Сертов", допълни той.

„Изчезването му няма битов характер, доколкото се базира на моята преценка и познаване на характера му. Той е много балансиран човек, не проявява излишни емоции, има прекрасна съпруга има, идвали са на фирмени партита. Моето впечатление е, че всичко е наред", каза още Божилов.

Петко Сертов е назначен като консултант в компанията на Ангел Божилов в началото на 2013 г., като сам е потърсил компанията. „Той ме потърси, ние се познавахме бегло. Запознахме се, когато беше в БОРКОР, напускайки държавната си работа е нормално да потърси нова. Специалист, юрист с висока експертиза, вероятно е потърсил възможности и в други фирми", разказа Божилов.

Той обясни, че компанията му от няколко години разработва проекти, за които има нужда от патенти, и Сертов е бил много полезен за опазване на интелектуална собственост. Той се е занимавал с подбор на правилните адвокатски кантори, които да представляват фирмата по света.

Сенките върху „бялата" фирма

„Фирмата е абсолютно бяла и официална, одиторът ми е един от най-реномираните в света. Отчетите са публични и се публикуват редовно в Търговския регистър, всеки може да види колко точно съм богат", коментира Ангел Божилов на фона на историята си в бизнеса.

Той отправи остри критики към бившия депутат от НДСВ и бивш свой съдружник Димитър Ламбовски. „Аз напуснах Борда на директорите на „Вивид пауър" през 2012 г., но г-н Ламбовски още е председател", отбеляза той и възрази срещу предположенията на Ламбовски за връзката на Божилов с изчезването на Сертов.

„Аз напуснах, а Ламбовски реши да остане заедно с още двама души. Подписахме договор за доставка на електроенергия, но той не беше изпълнен, в резултат на което турското дружество ги осъди за 13 млн. лв., които още не съм си събрал", каза Божилов.

Той даде и „просто обяснение" за съвпадението на адресните регистрации на фирмите. „На същия адрес има около 10 фирми, регистрирахме я там, когато я купихме, и новият собственик не си е сменил адреса", посочи той и допълни: „Ще взема да остана с впечатление, че съм основател на „Ислямска държава".

„Когато продадох „Вивид пауър", тя нямаше никаква дейност, така че нямаше никаква сага. Аз разполагам със съдебно решение и факти. Сертов знаеше, че имаме да събираме пари от Вивид пауър и че имаме неуредени сметки с фирмата на Ламбовски. След като работи при мен, беше логично да се направят постъпки за събиране на тези вземания. Аз не знам Сертов да познава Ламбовски", коментира още той по повод спекулациите за последната среща на Сертов преди да изчезне.

На адреса, с който дружеството е вписано в Търговския регистър, фигурира още една фирма - „Вивид Пауър". Също от регистъра е видно, че едноличен собственик на капитала на „Вивид Пауър" е чуждестранната „Ес И Ай Консулт" ООД, намираща се в САЩ.

И „Обединени енергийни търговци" има съдружници в САЩ - „Глоуб Инвестмънтс" ООД. Същата фирма е притежавала капитала на „Вивид Пауър" през 2011 г., личи от справката на bTV.

Година по-късно „Вивид Пауър" става обект на съдебна атака от Гърция. Тогава операторът на гръцката система за пренос на електроенергия „Адмие А.Е." завежда дело, обвинявайки „Вивид Пауър" в крупна измама с ток. Казусът стига и до Софийския градски съд.

Според документите по делото, с които bTV разполага, гръцката компания обвинява „Вивид Пауър", че е закупила електричество за над 14 млн. евро, които изнесла и продала в Турция, но без да си плати.

Ангел Божилов е бил в Съвета на директорите на „Вивид Пауър" до 2012 г.Част от борда е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Оказа се, че той е един от последните, с които Сертов се вижда, преди следите му да се изгубят. Срещата е била ден преди изчезването му. Според Ламбовски собственикът в сянка на „Вивид Пауър" продължава да е Ангел Божилов.

„Доколкото знам, тя е придобита първоначално от дружеството на господин Божилов „ОЕТ" в България. Впоследствие това участие е продадено на офшорна компания, представлявана от пълномощник. Във всички случаи това е свързано с г-н Божилов. Не може да не е", смята Димитър Ламбовски.

Той твърди, че „Вивид Пауър" е продала купения от Гърция ток на „Обединени енергийни търговци" в Турция, която според него също е 90% собственост на Ангел Божилов. Т.е. той бил купил тока от самия себе си. И това била темата на разговора между Ламбовски и Сертов в деня, преди да изчезне.

„След като получих тази информация във връзка с разследването, което се води в Република Гърция, споделих, че ще се обърна към българската прокуратура, да се изясни случаят. Най-важното е да се разбере в баланса на турското дружество - дали това се води като задължение, как е заприходено, дали има укриване на данъци, дали е пране на пари, дали има друг състав на престъпление. И може би, ако има нещо подобно, това да е повлияло на решението на г-н Петко Сертов. Имаме три юрисдикции, това може би е плащещо за г-н Сертов. Мое предположение. Гръцка, турска и българска юрисдикция. И три възможни състава престъпление, което не е за пренебрегване, ако бъде замесено името на който и да е от нас", коментира още Димитър Ламбовски.

„Може би Петко Сертов не е бил в течение на практиките, които се извършват от дружествата, които той консултира", допълни Ламбовски, отбелязвайки, че историята е от преди години.

Справка с миналото на Ангел Божилов показва, че той е бил проверяван през 2010 г. за източването на над 20 млн. лв. ДДС от хазната. Според Димитър Ламбовски, Сертов споделил, че до дни ще напусне фирмата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5947 |12.12.2014 Цветанов: Петко Сертов едва ли е в САЩ . 7| 4523 |12.12.2014 Издирват Петко Сертов в Гърция . 3| 4091 |11.12.2014 Р. Петков: АБВ ще подкрепи правителството за стабилно управление . 8| 4522 |11.12.2014 Работодателят на Сертов: Не търсете евтини сензации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads