Реклама / Ads
1| 5668 |01.04.2013 НОВИНИ

Работодателите напускат Тристранката

.
Провеждането на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се решава за какво ще се изразходват 41 млн. лв., предназначени за бедните, е под въпрос.
 


Четирите национално представени работодателски организации в България са решили да напуснат тристранката в знак на протест срещу решението на разпусналия се парламент да изиска декларации за имущественото състояние на всички членове на тристранния съвет.


Решението за прекратяване има незабавен ефект, пише в съобщение на сайта на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ . В него се казва още, че работодателските организации -  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ , БТПП, Българската стопанска камара /БСК/ и Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/, са решили да приемат декларация за “несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор”.
 

“Само ще се появим на заседанието и ще връчим декларацията”, каза пред “Труд” шефът на АИКБ Васил Велев. “Този закон трябваше да даде възможност на хората да виждат с какво имущество си влязъл във властта и с какво излизаш. Но ние, бизнесмените, нито влизаме във властта, нито излизаме, нито пък разпределяме обществени ресурси. Нямаме намерение да даваме информация на организираната престъпност с какво разполагаме, защото за разлика от политиците нас не ни пази НСО”, каза Велев.
 

Това е потресаващ рекет върху българския работодател. Информацията за имуществото на бизнеса ще се използва за предизборни цели. Нашият отказ да участваме в тристранката в никакъв случай не е демонстрация срещу служебния кабинет”, каза пред “Труд” изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. „
 

Предложението за промените в закона бе внесено в Народното събрание от РЗС на 1 март, буквално в последните дни на парламента, като текстовете му така и не се появиха публично, докато не стигна до гласуване в пленарна зала. Там промените бяха приети с мнозинство, осигурено от ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция.

"Мерките за бедните в момента са много по-важни, отколкото да реагираме на този иначе идиотски Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 5643 |26.11.2012 Кои напускат СДС? . 15| 5122 |16.09.2012 Тристранката ще умува бюджет 2013 г. към края на месеца . 13| 6062 |26.04.2012 Учредители напускат Капка . 87| 8248 |09.04.2012 Още млади напускат ДСБ и Иван Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads