Реклама / Ads
1| 3794 |16.10.2018 НОВИНИ

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

.
Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ ”Подкрепа” също обявиха своите резерви. От КНСБ подкрепят предложените текстове.
 

Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса: "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие".

 

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива: "Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания."

Манолова беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".

 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността.

"И към момента инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект".

 

Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" няма да реши проблема. Димитър Манолов каза: "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие".

 

Манолов се обърна и към омбудсмана Манолова и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд: "Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание".

 

Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3513 |16.10.2018 Тристранният съвет обсъжда проектозакона за хората с увреждания . 0| 4267 |19.06.2018 Отхвърлиха законопроекта за личната помощ на омбудсмана . 3| 5219 |07.03.2018 Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ . 2| 4456 |15.02.2018 Депутатите отхвърлиха ветото на президента за земеделските земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads