Реклама / Ads
14| 6072 |11.06.2013 НОВИНИ

Работодателски организации увеличават извънредния труд

.
Димитър Манолов Източник: Булфото
Ние сме за насърчаване на бизнеса, но не за сметка на работниците. Работодателските организации предлагат промени в Кодекса на труда, които ще ограничат правата на работниците.
 

Това заяви пред вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на бТВ. Пуснат е вътрешен документ за обсъждане за промени в Кодекса на труда, в който се предлага увеличаване на извънредния труд, облекчаване за неговото полагане и т.н. В момента това се обсъжда от членовете на работодателските организации, разкри Манолов.

Инвестиционният климат в България е затруднен от стотиците такси, като поне около 180 от тях са незаконни, обясни Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

„Ще ви дам пример. Отивате да си изкарате документ за право на строеж. По закон всеки такъв документ с регулаторен характер трябва да струва колкото са разходите на общината. За всеки район на София обаче таксата е различна, а разходите на общината са едни и същи. Такса отпадъци пък е направо противоконституционална – зависи от имущество, а не от количество отпадък. Разделното събиране се провали, защото няма икономически стимул. В Бяла извозването на контейнер боклук струва 37 лева, а в Несебър е 17-18 лева, просто се надписват средства”, обясни Данев.

Един от съществените проблеми е скоростта на получаването на разрешителни. Случаите с ВЕИ централите е показателен – има инвеститори, които са подали документи навръх Коледа – 25 декември и са получили разрешение на 29 декември. В същото време други инвеститори е трябвало да чакат повече от 6 месеца, каза Данев. Трябва да запечатаме касичките на чиновниците, категоричен е шефът на БСК.

Данев и Васил Велев, от Асоциация на индустриалния капитал, посочиха като най-компрометиран аспект от работата на бизнеса с администрацията обществените поръчки. Това се потвърждавало от факта, че 98% от поръчките се печелят от 2% от фирмите. „Четири фирми са си увеличили около 5-7 пъти оборотите в строителния сектор, въпреки че там е най-голямата криза. Това говори за обръч от фирми и търговия с влияние”, каза още председателят на БСК.

БСК препоръчва и няколко промени в начина, по който се възлагат обществените поръчки като въвеждането на публичен регистър на дарителите на ведомства, задължение на държавата да подписва арбитражни клаузи, както и да се забрани общините да създават собствени фирми, с които да печелят обявените от самите тях обществени поръчки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5276 |11.03.2013 Д. Куцаров: Гражданските организации да не стават политически люпилни . 72| 22053 |12.01.2013 Станишев: Ние си намалихме заплатите от солидарност, ГЕРБ си ги увеличават . 5| 6038 |30.09.2012 Увеличават субсидията на животновъдите . 17| 6221 |30.09.2012 Първоаприлски увеличават всички пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads