Реклама / Ads
6| 6153 |30.04.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното

.
Радан Кънев
#TheHammerAndTheDance - Чукът и танцът, така е известна възприетата от 90% от демократичните правителства стратегия за борба с COVID-19. Налагат се строги мерки („чукът“) за социална дистанция, които дават време на властта и здравната система да се подготвят за реалната борба с вируса и възможност за връщане към един по-нормален начин на живот („танцът“) - тестване, проследяване, изолиране на инфектираните и контактните, лечение*.
 

"Чукът" сам по себе си не може да пребори пандемията - той осигурява време и ресурси за реалната борба.

 

Случаят със самолета от Амстердам, изцяло пълен с контактни лица, които бяха оставени да се разпръснат безконтролно, показва, че у нас "Чукът" не се използва по предназначение. Времето - вече 50 дни (!) - не е използвано за ефективни мерки за тестване, проследяване и лечение. В действителност, мерките за социална дистанция бяха използвани само за сплашване на гражданите, заграбване на власт и трупане на политически дивидент от управляващите.

 

И сега положението е тревожно - хората са вече изморени от мерките, икономиката е на ръба на срутване, спестяванията на семействата и фирмите - изхарчени или силно намалели. Силите ни, като общество, да удържаме мерките без честен диалог с властта и без ясна перспектива за следващите стъпки - и медицински, и икономически, са пред изчерпване. Изчерпва се и основният ресурс - доверието в правителството и щаба.

 

А реалната работа явно тепърва трябва да започне. По-добре късно, отколкото никога.

 

Боя се, обаче, че в опитите да използват "Чука" за политически PR, управляващите няколко пъти се удариха в капачката. И сега им е трудно да "танцуват".

 

*”Танцът” включва и гъвкаво вдигане и налагане на мерки за дистанция за дълъг период от време

 

Радан Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7377 |28.04.2020 Радан Кънев: Овълчва се дебатът в социалните мрежи . 3| 4193 |16.04.2020 Радан Кънев: Търновската конституция е преди всичко символ . 7| 5549 |08.04.2020 Радан Кънев: Влизаме в кризата с прекършено доверие към финансовото министерство . 8| 5957 |08.04.2020 Радан Кънев: Неизбежна е оставка на Горанов и Караниколов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads