Реклама / Ads
9| 5465 |07.10.2013 НОВИНИ

Радан Кънев: Олигархия не е само кръгът "КТБ", има над 15 такива

.
В България може да се назоват над 15 кръга, които отговарят на определението за олигархия и мафия, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев след заседание на Националното ръководство на партията. Коментарът му бе по повод подготвяния от управляващите проект на нов закон за обществените поръчки, който, според ДСБ, ще обслужи българската мафия.
 

"Там, където на едно място има пари, медии и политика и нелегитимна връзка между медии и политика, безспорно можем да говорим за олигархия в български условия. Много тъжно е, когато започнем да говорим за медии, които принадлежат на дадена партия, или за партия, която принадлежи на дадени медии. И двете неща са изключително неевропейски и спокойно могат да бъдат наречени мафия. За съжаление тези случаи се увеличават. Не е въпросът да назовем един кръг, примерно кръга около Корпоративна търговска банка (КТБ), който сме назовавали много пъти. Лошото е, че можем да броим до 15 и повече. А на местно ниво - далеч повече", коментира Кънев.

Миналата седмица БСП и ДПС внесоха проект на Закон за обществените поръчки, който трябваше да бъде обсъден в парламента на първо четене, но депутатите така и не стигнаха до дебатите. ДСБ смята, че този закон би обслужил всички техни обръчи от фирми и най-вече на регионално и местно ниво.

Кънев уточни, че става дума за фирми, които са "запушили" общинските и областните бюджети, които взимат по непрозрачен начин всички поръчки. "Законът не е проблем на няколкото най-известни бизнес кръга, а въпрос, който достига до най-ниското ниво", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ допълни, че целта на новия законопроект е да "пази българската мафия от Европа". Оценката на партията е, че проектът не отговаря на трайния натиск от страна на Брюксел за справяне с корупцията в сферата на обществените поръчки, на обещанията на БСП и дори на първоначалния проект, внесен от вицепремиера Даниела Бобева.

В него изцяло липсва електронната обществена поръчка, няма и промяна в процедурата по обжалване, което отново ще е пред Комисията за защита на конкуренцията. Според ДСБ това е една "най-малкото излишна инстанция", чийто резултат никога няма връзка с правото, а с определен административен, политически и бизнес натиск.

По думите на Кънев Реформаторският блок скоро ще е готов да представи конкретни законодателни предложения за генерални промени или изцяло нов закон за обществените поръчки, който ще реши тези проблеми.

Лидерът на ДСБ съобщи, че блокът ще организира клубове на българите в страните от ЕС, защото срещите с български граждани извън страната трябвало да бъдат важна част от правенето на политика. "Разбрах защо българските младежи не са по улиците на София в петък вечер - те са по улиците на Брюксел, говорят за България и за българска политика", обясни той мотивите за инициативата.

Кънев коментира поведението на ГЕРБ в парламента като ефективно за разкриване на зависимостта на управляващите от "Атака", но абсолютно безполезно за каквото и да е друго.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5343 |29.09.2013 Радан Кънев: Не търсим ГЕРБ за партньорство . 57| 7531 |23.09.2013 Радан Кънев: Време е за съд ! . 72| 5639 |14.09.2013 Радан Кънев: ГЕРБ не може да е гласът на Реформаторския блок . 57| 5674 |13.09.2013 Р. Кънев: Да си пазим барута и чорапите сухи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads