Реклама / Ads
10| 4682 |16.12.2014 НОВИНИ

Радан Кънев се озъби на ГЕРБ за пенсионните фондове

.
Радан Кънев
Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на РБ беше категоричен, че ще настоява "опасната идея" за пенсионните фондове, която беше приета от парламентарната бюджетна комисия, да отпадне при гласуването в пленарната зала. С промените осигуряващите ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към НОИ.
 
Той се е срещнал с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и шефа на групата Цветан Цветанов, с които са разговаряли по темата. Крайното решение обаче ще бъде взето утре на среща с вносителя на промените Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов, който бил и инициаторът на промените. На практика решението за пенсионните фондове е национализация, посочи Кънев. Затова, ако ГЕРБ не склонят да оттеглят предложението си, Реформаторите със сигурност ще гласуват "против". В профила си във "Фейсбук"

Той казва още, че "такава идея не е залегнала в Програмната декларация на мнозинството и коалиционното споразумение, не е минала през Министерския съвет, не е обсъдена с надзора на Националния осигурителен институт (НОИ) и със социалните партньори в тристранен формат". Според него дори тези формални основания са достатъчни тя да не се разглежда прибързано и необмислено и при липсваща оценка на въздействието, ефектите върху икономиката са непредвидими. Според Кънев капиталовият елемент на пенсионната система следва от неумолими демографски реалности и премахването му ще има съкрушителен ефект върху днес активните поколения, когато дойде време за тяхното пенсиониране.

"Ще направим възможното тази опасна идея да не влиза в пленарна зала по този изненадващ и некоректен начин. Нека колегите я предложат и защитят в рамките на общ дебат за пенсионната реформа и да защитят вижданията си за пълно връщане към солидарния модел", написа още лидерът на ДСБ и добави, че управляващите трябва да докажат, че подобна философия е икономически и демографски обоснована. Днес представителите на Реформаторския блок в бюджетната комисия гласуваха "въздържал се", а Кънев уверява, че със сигурност при следващо гласуване вотът на групата ще бъде "против".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4004 |12.12.2014 Кунева не подкрепи Кънев за оставки във ВСС . 1| 4260 |11.12.2014 Радан Кънев иска оставки във ВСС . 1| 4075 |08.12.2014 Кънев: Бюджетът не се различава от на БСП, ще плащаме кражбите . 34| 6352 |08.12.2014 Кънев, твърдо: Оставка на ВСС!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads