Реклама / Ads
8| 6765 |16.01.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Правителството се отказа от еврофинансиране за ”Струма” заради корупционния си интерес

.
Радан Кънев
Очаквано българското правителство се отказа от европейско финансиране за автомагистрала "Струма", за да запази корупционния си интерес. Няма друго обяснение, твърди евродепутатът Радан Кънев.
 

Според него е било ясно, че трасето през Кресна няма да получи европейско одобрение.

"Алчността на властта ще забави и оскъпи този толкова важен за всички ни проект. Но честно казано, не вярвах, че от алчност могат да провалят цялото европейско финансиране и да натоварят корупцията си изцяло на гърба на българските избиратели. Сега вече е очевидно, че трасето през Кресна има проблем с европейските правила. Опитите да продължи по този път ще доведат до ново забавяне, разходи и кражби", посочи Кънев.

 

В сряда Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че е оттеглила формуляра за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от магистрала "Струма". Става дума за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Идеята бе строителството да бъде финансирано от Кохезионния фонд на ЕС.

 

През август 2019 г. страната ни кандидатства за 270 млн. евро, с които щеше да финансира строителството. През октомври обаче бе публикуван отговор от Брюксел, че Комисията смята, че на база представената информация, исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан.

 

Бе посочено, че България не е успяла да осъществи целите и мерките за опазване на всички обекти, определени съгласно директивата за Местообитанията, като по този начин е нарушила същата директива. Отсъствието на необходимата оценка за опазване средата, създава възможности за грешни изводи и представянето на проекта в по-благоприятни обстоятелства, отколкото би трябвало. Също така не се е съобразила с изискванията на Натура 2000 за опазване опазване на биоразнообразието в региона.

Освен това България е представила непълни и нелогични срокове за изпълнението на участъка. Агенция "Пътна инфраструктура" не е предвидила разбивка за напредъка по години, а само е посочила, че ще изпълни 41% от проекта до 2023 г.

 

"Институциите продължават работа по подготовката на апликационната форма с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Европейска комисия, която вече представи своя Европейски зелен пакт", казват от АПИ.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4217 |14.01.2020 Правителството даде назад - отменят наредбата, изкарала автоинструкторите на протест . 12| 6212 |14.01.2020 Радан Кънев: Емил Димитров е огромен риск . 20| 8388 |12.01.2020 Сидеров към Борисов: Дори Каракачанов да подаде оставка заради корупция, правителството ще оцелее . 1| 5277 |12.01.2020 Прокурор Ангел Кънев: Ще има още обвинени за водата, не само от МОВС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads