Реклама / Ads
3| 4091 |31.01.2020 НОВИНИ

”Радецки” акостира на брега на Козлодуй

.
Късно вечерта на 30-ти януари 2020 г., кораб-музей „Параход Радецки” се завърна в град Козлодуй, съобщиха от пресцентъра на Националния исторически музей.
 

След като през 2019 г. Министерски съвет гласува и отпусна средства за планов преглед и ремонт, Националният исторически музей проведе Обществена поръчка с предмет „Преглед и ремонт на Параход „Радецки” с две обособени позиции: Позиция 1 – „Ремонтни дейности, които ще се извършват на сух док” и Позиция 2 – „Ремонтни дейности, които ще се извършат на вода”.

 

В края на 2019 г. „Параход Радецки” беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт, а именно външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Той премина също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките и основен ремонт на двигателните-гребните колеса. Прегледът и ремонтът на моторния кораб се извършва за изпълнение на изискванията на Наредба N11/26.04.2004г. за прегледите на корабите и корабопритежателите, и е предпоставка за издаване на Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

 

Завърнал се вече на родна земя, кораб-музей „Параход Радецки” ще бъде позициониран на пристана в пристанището му на домуване, в град Козлодуй. Музейните експерти от Националния исторически музей разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев. Планирано е в началото на месец април 2020 г., корабът-музей да отвори врати и да посрещне първите си посетители.


В следващата фаза – „Ремонтни дейности, които ще се извършат на вода” от Обществената поръчка за кораб-музей „Параход Радецки” предстои преглед и ремонт при необходимост на корабните системи, устройства и механизми. Едва след това ще може да получи Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и ще възобнови и плавания в река Дунав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4604 |08.12.2019 Нови строежи на брега в Синеморец . 0| 3531 |15.10.2019 На брега на Охридското езеро смесената комисия изяснява чий е Гоце Делчев . 0| 3789 |05.06.2019 Отпускат пари за ремонт на кораба ”Радецки”, вижте и други решения на МС . 1| 3943 |18.02.2019 Нов бетон на брега на морето, до плажа в Крайморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads