Реклама / Ads
0| 3845 |16.10.2017 НОВИНИ

Радев: Бъдещите европейски сили не може да заместят НАТО

.
Трябва да покажем, че можем да генерираме способности и реален принос в общата европейска отбрана, каза президентът Румен Радев при откриването на дискусията ”Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана” в Централния военен клуб в София.
 
Сред участниците във форума са също премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, президентът на ПЕС Сергей Станишев, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Държавният глава посочи, че ЕС през последните години изживява дълбока трансформация в схващанията си за ролята на военната мощ и в момента се вижда по-всеобхватен подход, европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа. Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, да отговорим на тези виждания, да сме в крак с времето, посочи президентът Радев.

В съвременния свят е така, тези проблеми са свързани с военното строителство на общата европейска отбрана. Казва се: бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат да бъдат допълващи. Има силна фрагментация и на отбранителната индустрия- има 176 основни въоръжения, в САЩ са само 30, в същото е и при производството на танкове Финансовите загуби от един такъв подход се равняват на между 50 - 100 млрд.долара, даде пример Радев. Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации- важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев.

Европейският фонд за отбрана има за цел да работи и върху изследователските проблеми. Тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето Председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област, каза той. Първо е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността- дали ще инвестираме в нея, за да гарантираме собствения си суверенитет или ще инвестираме, защото така ни налагат нашите партньори- но много ясно да уточним нашите послания. Трябва и да преодолеем нашето технологично изоставане във въоръжаването си от нашите съюзници. Ние имаме редица проблеми в тази област- не можем да участваме в редица общи действия с нашите съюзници. Важно е как нашето ръководство разпределя средствата, оказва се, че трябва да инвестираме в ремонт на техника, която не е ремонтирана редица години, има дилема тук. Моето мнение е да преценим какви ресурси са нужни за новата техника и едва тогава да решим проблема с ремонта на старите въоръжения, смята Радев.

Проектите за модернизация трябва да бъдат така организирани, че да има основа за военно сътрудничество. Имаме ли потенциал в тези сложни процеси? Наблюдава се фрагментация на изследванията в тази област, но ние трябва да продължаваме и да настояваме за средства за изследвания и разработки, защото от това зависи нашата интеграция в бъдещи европейски проекти, каза той.

За нашето Председателство Радев заяви, че трябва да поставим значими теми, за да може страните от нашия мащаб да станат активни участници в интегрираната европейска отбрана. Какви са критериите за постоянно сътрудничество в тази област? На страните като нашата трябва да се дава шанс за интеграция. Ще се решават важни механизми за участие в Общия европейски фонд за отбрана- и пак страните като нашата трябва да могат да участват активно в него. Това означава дронове, авиация и др., където можем да бъде силни. Нивото на европейската отбрана и нейната бъдеща трасформация- как това ще премине към съвместна сигурност, за да се стигне до обща европейска отбрана?

България може да бъде фактор в една по-стабилна Европа, заключи президентът Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4592 |15.10.2017 И в земеделието сме твърдо на дъното в Европейския съюз . 14| 10495 |13.10.2017 Журналист към Радев: Попитахте ли президента на Азербайджан как българско оръжие стигна до ИДИЛ? . 18| 6158 |12.10.2017 Радев: Огромният ни проблем е корупцията, ние сме в родово-общинният строй . 1| 4269 |06.10.2017 Нинова: ГЕРБ да спрат да се крият зад европейски директиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads