Реклама / Ads
3| 7340 |15.07.2017 НОВИНИ

Радев в Байлово: В творчеството на Елин Пелин светят багрите на българското самосъзнание

.
Днес отбелязваме 140 години от рождението на големия български писател Елин Пелин. Той е роден под името Димитър Иванов Стоянов в село Байлово. На него е наречен и намиращият се наблизо град Елин Пелин. Именно там се провежда и тържественото отбелязване на годишнината. Сред байловци бе и президентът Румен Радев.
 
Наричат Елин Пелин "художник на българското село", защото с творбите си виртуозно рисува пъстрата картина на селския живот в края на 19 и началото на 20 век и, защото той самият има ярки селски корени. Към това определение трябва да се добави и умението на писателя дълбоко да проникне в човешката душа и да я изследва.

Кулминацията на тържествата по повод 140 години от рождението на Елин Пелин е днес, а специален гост е държавният глава Румен Радев.

В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие.Това заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев посочи, че Елин Пелин е изградил някои от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин. Роден и израсъл с труда и делника на своите земляци, дори в техния монотонен и прозаичен живот, големият писател открива многоцветен свят, в който прозират обичта и разбирането към светогледа на българина, каза президентът.

Държавният глава подчерта, че в своите творби Елин Пелин разкрива живот, богат на хумор и печал, в който място имат и "сиромашкият дяволък", и вековните морални устои на нашия народ. Привидно малък свят, който обаче носи своя дълбок универсален и общочовешки смисъл, каза още държавният глава и изрази надежда, че още много поколения ще преоткриват за себе си вълнуващото творчество на писателя.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5837 |14.07.2017 Радев: Левски смущава и вдъхновява . 1| 6666 |14.07.2017 Радев към Кристиян: Слез долу! Върни се при родителите си . 10| 7045 |11.07.2017 Петър Стоянов: Глупаво е да етикират Радев като кремълски политик . 8| 10423 |10.07.2017 Президентът Радев изригна срещу кабинета: Хаосът е пълен, виждам го всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads