Реклама / Ads
0| 5358 |10.07.2017 НОВИНИ

Радев: Без обща отбрана ЕС губи до 100 млрд. евро годишно

.
Най-важната цел е интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция ”Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания”.
 
Конференцията е първа по рода си, отбеляза Радев и заяви, че друга важна цел на конференцията е представителите на научноизследователските организации и отбранителната индустрия да се запознаят с възможностите за коопериране и финансиране от представителите на новосъздадения Фонда по отбрана на ЕС .

"Времето на конференцията съвсем не е случайно. Това е време, в което ЕС демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорността за своята сигурност", посочи в уводните си думи държавният глава. Той визира създаването на Европейския фонд за отбрана, който, по думите му, е двигателят на развитието на европейската отбранителна индустрия.

Според държавния глава липсата на коопериране между страните членки води до загуби за ЕС в размер 25 -100 млрд. евро. Пример в това отношение били основните бойни системи, които в ЕС били 178 типа, докато в САЩ - 30.

"Създавайки този фонд, ЕС поема по нов път - пътят на интеграцията", отбеляза още държавният глава. По думите му не трябва да се забравят постиженията на България в областта на космическата и военната индустрия. Според президентът страната ни има своите дълбоки традиции в научните изследвания и е 6-та държава, която изпрати храни в космоса и 18-та която изпрати свои космонавти.

Той отбеляза, че след период на стагнация нашата отбранителна индустрия отново е в подем. Като фактор той визира и развитият ИТ сектор у нас, който по думите му е признат, а интернет скоростта в България, е една от най-добрите.

"България е страна на млади, интелигентни високообразовани хора, отворени към света, с дух на предприемачество", обърна се президентът Румен Радев към участниците в конференцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6682 |07.07.2017 Витанов към Борисов: С кой сте водили преговори за обща евроармия, началниците ви са против? . 2| 6087 |06.07.2017 Радев: България е застрашена от миграционната криза . 2| 5182 |06.07.2017 Радев: Връзките между България и Полша са дълбоки и духовни . 8| 8048 |04.07.2017 Радев: Двама бивши министри провалят авиацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads