Реклама / Ads
0| 2858 |18.09.2018

Радев даде скъпите съдебни такси на Конституционния съд

.
Президентът Румен Радев Източник: БГНЕС
Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване. С този аргумент президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Президентът наложи вето на поправките, но то бе преодоляно от депутатите. Тогава и от левицата се заканиха да сезират КС.

 

В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел.

 

Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита, изтъква президентът.

 

Държавният глава оспорва и разпоредби, според които се въвежда принципът на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция. Според него това не съответства на Конституцията и на международни договори, в които публичността на съдебните заседания е съществен принцип на правораздаването.

 

Президентът оспорва още въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

 

Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права, изтъква още президентът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Радев: След всички провали в МВР премиерът носи отговорност за Младен Маринов 8| 7346 |17.09.2018 . Народът сяда на президентския стол на Румен Радев 1| 3486 |16.09.2018 . Президентът Радев: Диагноза за демокрацията ни е погазване на закона- и за указа, и за срещата в Ню Йорк 9| 6638 |15.09.2018 . Иван Радев: Арестът на журналисти у нас е водеща новина в Румъния 7| 4263 |14.09.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО