Реклама / Ads
0| 4574 |15.12.2018 НОВИНИ

Радев в Йордания: Трябва да се инвестира не само в магистрали, но и в наука

.
Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. В делегацията е и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.
 

В първия ден от визитата държавният глава посети Международния център за научни експерименти SESAME, единствен по рода си в Близкия изток. Според президента такъв център може да се изгради и на Балканите, защото трябва да се инвестира не само в магистрали, но и в наука.

 

Международният център е създаден през 1999 г. и е под егидата на ЮНЕСКО. И в него се включват девет държави от региона. А целта е SESAME да се превърне в научен център със световно значение.

 

Голяма част от оборудването е дарено от Европейската организация за ядрени изследвания CERN. А досегашните трима председатели на SESAME преди това са били генерални директори на CERN.

 

Йордания има амбицията да изгради соларна централа на стойност 7 млн. долара, което прави SESAME първият ускорител в света, който ще бъде захранван с енергия от възобновяеми източници. В българската делегация, която посети SESAME, беше и ръководителят на българския екип от учени в CERN проф. Леандър Литов.

 

"Примерът, че могат държавите да се обединят вече е достатъчно показателен, че ние можем да подходим по същия начин. Да имаме и ние център, който да внедрява най-високите технологии и който да ни позволява да извършваме изследвания в различни области на науката. Като се започне физика, химия, ядрена физика, до медицина и археология. Трябва да се мисли за инвестиция в човешки капитал, в наука, в лаборатории за научни изследвания, защото виждаме, че държавите вече се обединяват и правят точно това. Ние сме членове на Европейския съюз и все още не можем да направим така, че да получим помощ за такива инвестиции, а получават страни, които не са членове на ЕС", заяви Румен Радев, цитира БНТ.

 

Той посети българската общност в Йордания. Те го посрещнаха с три искания – да имат повече събирания, децата им да учат български език в посолството и да не чакат на улицата за среща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4453 |15.12.2018 Румен Радев гостува на крал Абдула Втори . 1| 3975 |14.12.2018 Момчил Неков: ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете . 3| 3935 |13.12.2018 Румен Радев: Недопустимо е да се ограничи машинното гласуване . 0| 3532 |13.12.2018 Момчил Неков: При изпълнението на новата програма „Дигитална Европа” с преференция трябва да се ползват по-бедните и слабо заселени райони в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads