Реклама / Ads
68| 15187 |07.04.2020 ПОЛИТИКА

Радев към Борисов: Няма по-страшно от активната глупост

.
Бойко Борисов и Румен Радев Източник: БГНЕС
Няма нищо по-страшно от активната глупост /б.р. по Гьоте/. Така държавният глава Румен Радев отговори на критиките на премиера Бойко Борисов, че ”президентът бил като старите свекърви, ама от тези злобните, които ходели и повтаряли едно и също”. В деня на медицинския работник той посети болница ”Пирогов”.
 

Премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията, но трябва да прочете и къде може да се налага вето. За други коментари - по-добре да се въздържа, каза държавният глава. Имаме много важен проблем, който трябва да решаваме - да запазим живота и здравето на нашите медици.

 

Румен Радев призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства и всички останали болници и особено тези в провинцията, както и да се помисли за психическото здраве на медицинските работници.

 

По въпроса за отказа на депутатите от заплащане по време на извънредното положение, Румен Радев заяви, че даряването на средства има смисъл тогава, когато това е далеч от камерите и е навреме.

 

"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин." Другото по думите на Радев е суета и популизъм.

 

"Уважаеми народни представители, но ако много държите да се равнявате по президента има лесно решение - кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз", настоя държавният глава. Той недоумява защо медиите не отразяват мероприятията на съпругата му, която дарила 10 000 лева за храна на възрастни хора. По думите му на Радев дарителството не е само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на хората, да поговориш с тях чисто човешки.

 

Президентът не отговори на въпрос дали ще наложи вето над последното законодателство на депутатите, които вчера направиха промени в закона за извънредното положение и приеха актуализацията на бюджета. Румен Радев заяви, че ще вземе решение, когато разгледа напълно закона.

 

Той настоя и държавата да се намеси по-решително, финансово, организационно и материално за болниците преди да свърши пандемията. Редом със здравните мерки, трябват убедителни, навременни, солидни мерки за борба със социалната и икономическа криза, която без адекватна реакция ще прераснат в социално-икономическа катастрофа. Има прохождане за част от мерките, но все още сме далеч от желаното, подчерта държавният глава.

 

Обществото трябва да продължава с дисциплината и да изпълнява стриктно указанията

на щаба и на властите, посочи Румен Радев хората.

 

Той обаче настоя да има яснота в управлението на кризата. "Ние не можем, докато има вирус в България, да стоим така. Вирус ще има и след 13 май и ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да мислим как с ясна стратегия, управляемо, по-безопасно и по-бързо да излезем от това състояние", настоя държавният глава.

 

Радев има своите идеи какво трябва да направи и макар и да не беше конкретен с предложения за мерки, посочи, че управляващите вървят по неговите стъпки. "Ще дойдем на положението, което аз призовах да се изпълнят. Трябва да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Хората, които взимат тези решения са сити хора, но има много българи, които гладуват. Ще дойде моментът, в който гладът ще победи страха и тогава последствията ще бъдат непредсказуеми", предупреди за пореден път Румен Радев.

 

Според него трябва да се вземат мерки и за психическото здраве, както и екстремни мерки да няма гладни хора, защото гладният човек скоро ще излезе на улицата.

Имаме много важен проблем, който трябва да решаваме - да запазим живота и здравето на нашите медици.

 

Румен Радев призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства и всички останали болници и особено тези в провинцията, както и да се помисли за психическото здраве на медицинските работници.

 

Снимка: Румен Радев в Пирогов, БГНЕС

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 9838 |03.04.2020 Борисов отговори на Радев: Как може да говориш такива нелепици, в деня, в който баща ти е починал . 3| 6812 |01.04.2020 Честит 1 април - няма да лъжа, защото се самозалъгваме . 15| 21781 |31.03.2020 Le Monde даде за пример България как Радев е спрял закона за вкарване на журналисти в затвора . 12| 8837 |27.03.2020 Политолог: Светът вече няма да е същият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads