Реклама / Ads
2| 3893 |03.02.2017 НОВИНИ

Радев в Малта: Трябва да сме готови за мигрантска вълна

.
Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти по време на днешното неформално заседание на Европейския съвет в Малта.
 
Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред български журналисти след края на форума, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата във Валета европейските лидери приеха и обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие.
 
Само за последната година броят на мигрантите от Либия към Малта и Италия надхвърля 180 000 души, от които стотици са загинали при преминаването на Средиземно море, стана ясно от думите на президента.
 
За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава. Румен Радев беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.
 
По време на Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана. „Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантирането на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите“, посочи президентът.
 
Румен Радев беше категоричен, че Срещата на върха на Рим по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност. „Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет“, посочи президентът. По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.
 
В отговор на журналистически въпрос държавният глава посочи, че по време на разговора си с канцлера на ФРГ е благодарил на Ангела Меркел за подкрепата, която страната ни получава за реформирането на своята съдебна система и за укрепването на охраната на българските граници. Канцлерът Меркел е подчертала пред президента Радев и интереса на Германия да увеличи инвестициите си в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5454 |03.02.2017 Първанов едно си знае: Радев да покани Путин . 1| 3817 |03.02.2017 Радев заминава за Малта на заседание на Европейския съвет . 5| 3803 |02.02.2017 Нинова към Радев: Поздравявам Ви за позицията в защита на държавната собственост . 4| 4620 |02.02.2017 Ердоган към Меркел: Ислямът и тероризмът не трябва да се свързват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads