Реклама / Ads
18| 6158 |12.10.2017 НОВИНИ

Радев: Огромният ни проблем е корупцията, ние сме в родово-общинният строй

.
Самият факт, че политици напуснаха участието си в заседание на КСНС е показателен. Законът трябва да се спазва. След като темата за борбата с корупцията е тема на обществото, тя трябва да е такава и за политиците. Дейността на КСНС е регламентиран в закон и правилник. Проблемът е, че няколко от участниците обявиха, че ще напуснат без предварително обявяване.
 

 Това каза президентът Румен Радев по БНТ. Загубата на кворум  е резултат  от напускане  без предварително обявяване. Стенограмата няма нищо общо с това. Ролята ми  е да търся обединение около принципи  и насоки. Той обясни още веднъж разликите  между предложените законопроекти за борба с корупцията на ГЕРБ и БСП.  Според този на ГЕРБ играеш, докато те хванат. И после пак. Отнемането на незаконно имущество  е задължително, но не достатъчно условие в борбата. Ако залагаме на превенцията, това е достатъчно. Трябва да има наказания. Трябва активно разследване и наказателно преследване.

 

 Не може парламентарното мнозинство да излъчва и правителството  и ръководството на антикорупционния  орган. Назначаването  на ръководството  на този орган не е самоцел. Искам той да има ясно изразени разследващи функции и капацитет.

 

Напрежението трудно може да се скрие. Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Не смеят открито да предявят  обвинения, защото ще бъдат разобличени в съда. Премиерът трудно надвиква собствените си съпартийци. Атаките станаха остри, когато казах, че няма политическа  воля за борба  с корупцията по високите етажи на властта. Със завидна страст група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. Защо същите борци на парите  на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда похарчени за саниране?!  Липса на контрол, 4 пъти завишени цени.

 

Имам коректен диалог с Борисов. Готов съм да се срещна с него за изясняване на ясни условия. Трябва да е ясно кой и какво говори от името на властта. Няма да приема корупционен  комфорт при никакви  обстоятелства. Държавата трябва да реши огромен проблем-корупция по високите етажи на властта. Това е видно от статистиката. Има ли осъден?!

 

Ясно съм заявил отношенията си с г-жа  Нинова. Не се занимавам с рейтинги. Не е предопределен  избора на изтребител. Трите типа самолети покриват изискванията за съвместимост на алианса. Трябва да търсим оптималното решение. Тук управляващите  демонстрираха  некомпетентност. Те се отметнаха от собствените си подписи за процедура. Учудващо е, че искат да се изявяват  в различни  области.  Те трябва да имат минимални познания по процеса на избора. Това не е да провеждаш процедура за водния цикъл в Добрич. Това е интензивна работа.  Това не е махленска тема. Не приемам посланици да се изказват за работата на институциите. Важно е да се намери баланса и да има яснота за какво е техническата експертиза и политическите интереси.

 

Приоритет в армията е попълване на щатовете и заплащането. Ремонтът  на МИГ-те е важен, но след доставка на новия самолет. Ако сега дадем пари за МИГ-те,  това ще изяде ресурса за навия самолет.  Тези хора даже нямат доблестта да отправят директни обвинения не за 5 млн, а за една стотинка. Защото знаят, че ще бъдат осъдени.  За това фабрикуват внушения. Задачите на Иво Христов не изискват достъп до класифицирана информация. Той не е подавал документи. Занимаваме се с манипулации. Говори се, че в България има родово-общинен строй. Работата на комисията по досиетата може да се използва  за политическа саморазправа. 

 

За мен няма значение колко време ще бъда президент. Важно е какъв президент ще бъда. Ще направя така, че хората да не съжаляват. Ще гледам през очите на бъдеща и просперираща България . Сега съм повече реалист.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4419 |10.10.2017 Лозан Панов: Екзотичните структури срещу корупцията не решават проблема . 0| 4025 |06.10.2017 Калоян Паргов: С политически боричкания няма да решим проблема с насилието в училищата . 8| 6124 |04.10.2017 Антон Тодоров бълва огън и жупел към Радев: Няма да има спокоен ден . 0| 5298 |03.10.2017 Хасан Азис: Политическите назначения винаги са били проблем в обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads