Реклама / Ads
0| 4177 |09.11.2017 НОВИНИ

Радев: От отношението към бибилиотеките разбираме какво ще е бъдещето ни

.
Източник: БГНЕС
”От библиотеките ние можем да разберем какви сме били. Можем да разберем къде сме в момента и много важно в нашите отношения към нашите библиотеки - можем да разберем какво е и нашето бъдеще. Именно библиотеките са институциите, където се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство, нашата духовност.
 

Това е нещо много важно за нашата идентичност и цялост като общество". Това каза президентът Румен Радев по време на национален форум "Библиотеките днес".

Във форума участват представители на над 450 обществени библиотеки, чиято цел е предоставянето на равен достъп до информация, възможности за придобиване на нови знания и умения от потребители.

"В сърцето на българина библиотеките имат особено място като носител на книжовността, защото тази книжовност е играла ключова роля във всички наши исторически фрагменти", посочи Радев.

Президентът продължи с реторичните въпроси: щяхме ли да имаме Златен век, щяхме ли да имаме Възраждане - съвременна българска национална идентичност и държава, ако го нямаше перото на Паисий Хилендарски?

Държавният глава определи като мисия на библиотеките дигитализацията на фондовете им. Според него важни задачи в процеса на дигитализация са привличането на младите хора да четат повече. "Най-голямата заплаха за нашето бъдеще това е да имаме млади и невежи, нечетящи и необразовани хора", изтъкна президентът Румен Радев. Той посочи, че е необходимо цялото богатство на библиотеките да бъде представено по подходящ за тях начин, така че да им е интересно и да имат моментален достъп до знанието.

Освен това Радев посочи, че библиотеките могат да бъдат силен противовес срещу фалшивите новини. "Библиотеките ще бъдат този център, който трябва да използваме много по-активно, за да се борим с фалшивите новини".

Като много трудна задача пред библиотеките Радев изтъкна превръщането на информацията в знание. По думите му без подкрепата на държавата тези задачи няма как да бъдат изпълнени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3869 |09.11.2017 Радев: Политическите идеи се трансформират в политическа власт . 2| 3931 |07.11.2017 Радев: Ще има ограничения заради европредседателството . 2| 3711 |07.11.2017 Радев: Спрем ли да употребяваме историята за политически бизнес, преходът е свършил . 0| 4353 |05.11.2017 Валентин Радев: Няма забрана за снимане на оградата по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads