Реклама / Ads
3| 4309 |10.03.2017 НОВИНИ

Радев отрече да е подкрепял СЕТА

.
Румен Радев
Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.
 
Като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото налага промени в Конституцията и съдът ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни. Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, заяви още президентът Румен Радев.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Румен Радев е гласувал „за“ резолюция в подкрепа на СЕТА. "Това значи ли, че той е национален предател? Защото Корнелия Нинова така нарече всички подкрепили СЕТА", попита бившият премиер.

"През октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Това са фактите. Най-важното - СЕТА е гласувана в Европейския парламент", посочи Радев в Брюксел.

"Това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, поясни президентът по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада. Споделих, вече при свършения факт СЕТА, че България прави компромис, защото според мен и според анализатори, за силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство. За слаби и крехки икономики споразумението е заплаха", изтъкна президентът.

"От всяка загуба трябва да извличаме ползи. Много важно е не толкова СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС в такъв стратегически документ - декларацията за Рим", коментира държавният глава. По неговите думи т. нар. "стари" страни в ЕС имат опасения, че тяхната скорост на развитие се забавя.
От друга страна са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия.

"Едната и другата страна имат своите основания за тези притеснения. Ние се стремим да постигнем общо, единно решение, базирано на европейските принципи и ценности - солидарност и единство на ЕС, поясни Радев. "Споделих, че няма как да има едно тяло на две скорости - от законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Няма как едно тяло да се движи с различни скорости", поясни президентът и добави, че е предложил да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза.

"За последните 10 години публичните инвестиции, получени под формата на европейски фондове, са 40 процента от всички публични инвестиции. През 2013 г. те достигат дори 80 процента. Това е страшно много. Друг е въпросът как ние разходваме тези инвестиции", коментира президентът. Вътре в България трябва да отворим много сериозен дебат на тази тема, заяви държавният глава.

"От друга страна трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза - като ценностна ориентация и като реални действия, не само на думи. Единството означава компромиси. Мисля, че България прави страшно много компромиси. Българският народ и българската държава правят своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС. Така е и с плана "Юнкер" - той облагодетелства силните икономики, бизнеса в развитите държави, но пак сме го подкрепили. България е надежден пазител на външните граници на ЕС, правим всичко възможно и заделяме големи средства като процент от БВП, за да опазваме тази граница. Пак е въпрос на компромис в името на солидарността на ЕС и това трябва да бъде отчетено", заяви президентът.

"Българският потребител също прави компромиси - храни с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени. Трудещите се също правят компромиси - инвестициите, които идват при нас, са прекрасни, но цената на труда е много по-ниска за същите усилия и интелект, които влагат нашите работници и инженери. Тоест ние плащаме солидарността не с думи, а с реални компромиси и действия", посочи Радев.

"Категорично България трябва да продължи с важни структурни реформи. Това получаване на еврофондове до момента не изпълни своето предназначение за социална конвергенция - няма такава на практика. Само 0.8 процента е ефектът върху жизнения стандарт на българите. Трябва да бъде много по-гъвкава нашата политика за еврофондовете, трябва да бъде ориентирана към много повече във вложения, освен в инфраструктура, която е важна, но и в развитие на човешкия капитал, повече средства за образование, здравеопазване, спорт, конкурентоспособност на малкия и средния бизнес, за развитие на икономиката", коментира президентът Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4913 |10.03.2017 Нинова: Радев опроверга поредната лъжа на националните предатели от ГЕРБ . 9| 5841 |10.03.2017 Радев забрави обещанията си и подкрепи СЕТА . 6| 4064 |09.03.2017 Радев: Има тенденция ЕС да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък . 3| 4165 |08.03.2017 Радев прави Андрей Боцев „генерал-лейтенант”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads