Реклама / Ads
2| 4180 |16.01.2020 НОВИНИ

Радев пред ВАдвС: Решенията за промяна в Конституцията трябва да вземаме сами

.
Срещата в президентството Източник: БГНЕС
Ако някой друг прави някакви други уговорки искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са управомощени да инициират промени в Конституцията. Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет.
 

Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата си с представители на Висшия адвокатски съвет /ВАдС/. Тя  е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията. На нея присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Радев заяви в началото на , че по темата за промени в Конституцията той прави договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации, и българските институции, съобщават от президентството.


По думите му целта на консултациите е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.


"След тридесет години преход и дълбоки социално-икономически промени, и сътресения, днес, търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", заяви президентът Радев.


Той посочи още, че в последните 30 години адвокатурата често се е явявала последна бариера пред беззаконието.


Председателят на ВАдС Ралица Негенцова посочи от своя страна, че темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и на моменти се приема дори болезнено от гражданите. "Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо", допълни Негенцова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4219 |16.01.2020 Бомба със закъснител: Иран обогатява повече уран отколкото преди сделката . 3| 9869 |16.01.2020 Само във Фрог: Гешев се хвали с акция по сигнал на Иванчева и Петрова от преди три години . 3| 4133 |16.01.2020 Жертва на Валиумния изнасилвач: Каза ми, че е гей, предложи да хапнем и се съгласих . 2| 5892 |16.01.2020 Психолог: Хората си представят, че имаме Хорейшио, но ако знаят истината, ще им стане лошо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads