Реклама / Ads
1| 4693 |14.06.2018 НОВИНИ

Радев: Да не се сведе само до прегръдки диалогът с Балканите

.
Румен Радев
Когато призоваваш да се води диалог, трябва да отговориш. Да не се сведе само до прегръдките диалогът с Балканите. Това коментира по време на брифинг след срещата с македонския си колега президентът Румен Радев.
 

Държавният глава на Република Македония Георге Иванов е на посещение у нас по покана на Радев.  Утре Георге Иванов тряваше да се срещне с премиера Бойко Борисов, който обаче отказа срещата.

 

Според нашия президент в моменти на трудности трябва да покажем лидерство и отговорност. „Това е начинът наистина да имаме едни конструктивни  добросъседски и приятелски отношения“, заяви Радев, цитиран от Новини. бг. Президентът уточни, че съседката ни има българската подкрепа, но страната ни иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония.

 

„Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическите и европейските перспективи на Република Македония“, зяви държавният глава. Според Радев честите срещи между двамата политически лидери показва желание да работим интензивно по отношенията между двете страни.

 

„Важно е да се покаже на гражданите от двете страни, че има нов дух в отношенията, които се основават на диалогичност, доверие и сътрудничество“, посочи още българският държавен глава. По думите му трябва да се стимулира бизнесът и туризмът, които след договора за добросъседство се съживиха.

 

„Те са важен фактор за сближаването на хората, за всички тези неща институциите трябва да работят с пълни сили отговорно и настойчиво“, допълни Радев. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка, отчете Радев. Причината е новото име на Макенодия, заради което премиерът Зоран Заев бе изгонен от среща с президента.

 

„Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но да бъде водач в този диалог, защото това е важно условие за постигане на обединените приоритети на Република Македония“, зяви още Радев. Според македонския президент Георге Иванов сега Македония е блокирана и от ЕС, и от НАТО, като 18 пъти армията на страната е проверявана и оценявана.

 

„Всичките страни в региона вървят напред, а ние стоим на място. Затова търсим решение“, заяви президентът Иванов. По думите му той не бил в течение на решенията, заради това се стигнало до напрежение. „Вярвам, че има разум и ще се стигне до взаимно решение, а не да има ултиматум към Македония“, коментира македонският държавен глава.

 

Президентът заяви, че този, който има проблем с името на страната, той трябва да търси решение. „Договорите се сключват, за да се уважават. Нашите взаимоотношения с България ще продължат“, заяви той. Георге Иванов бил изненадан от решението на Борисов да отмени срещата им, но посочи, че това е негово решение. „С този негов жест той взима страна“, посочи македонският президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4586 |14.06.2018 Шофьор без книжка прегази дете, самоназначил си диагноза ”епилепсия” . 8| 7127 |13.06.2018 Само във Фрог: Кадрува ли Румен Петков в МВР? . 2| 5639 |12.06.2018 Само във Фрог: МВР-шефове търсят кой да опере пешкира след гафа с Пелов . 3| 11541 |09.06.2018 Само във Фрог: В МВР зрее бунт заради картите за градски транспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads