Реклама / Ads
0| 4547 |06.05.2018 НОВИНИ

Радев: Ценим готовността на Македония за опазване на българските войнишки паметници

.
В Ново село се проведе съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта.
 
"За мен е чест в Деня на храбростта и празника на Българската армия да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници. Но не само тук – още на стотици подобни места, лежат синовете на България, които загинаха във войните за Освобождение и национално обединение". Това заяви президентът Румен Радев в словото си на Военния мемориал в Ново село, Македония.

"Днес в Ново село, Македония се провежда съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта. Военният мемориал в Ново село е възстановен и подържан с лични средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет” и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България", каза президентът.

„Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послание за помирение и единство. Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите. В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България, ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани. Днес времената са други, активните действия за сближаването и засилването на взаимодействието между нашите държави, се одобрява все повече от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в правилната посока", отбеляза Радев.

"Високо ценим заявената готовност от страна на Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници, и гробове. България е готова да окаже всестранна материална и експертна подкрепа и това е в духа на цивилизованост и изцяло в духа на споделяните от нас европейски ценности", подчерта президентът Радев.

"Искам да благодаря на всички вас, нашите македонски домакини, за духа на искрено приятелство и разбирателство, да благодаря на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, че в този свят момент са заедно с нас. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойните полета. На тях дължим признание и преклонение. Поклон!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7557 |06.05.2018 Румен Радев: Българите трябва да осъзнаем, че свободата се обезпечава със сила и доблест . 2| 5791 |04.05.2018 Радев: Ще има преструктуриране в МВР . 3| 5020 |03.05.2018 Президентът Радев: България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия . 14| 7770 |20.04.2018 Румен Радев: Цветанов трябва да се притеснява за миналото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads