Реклама / Ads
23| 7960 |10.10.2014 НОВИНИ

М. Радев: Удариха КТБ първо челно, после в тила

.
Муравей Радев
Наистина е много сложно, разнолик прламент, много партии, многолика коалиция, каза по БТВ бившият финансов министър Муравей Радев. Колкото по-многолика ще е коалицията, толкова по-слабо ще е правителството, а това означава невъзможност да се проведат сериозни реформи.
 
Ако искат да спасят България, трябва да са готови да се пожертват в името на това спасение, защото трябва да се плати висока политическа цена заради действията, които ще се предприемат, уточни той.

Факт е, че една група хора и институции тръгнаха срещу една банка, за да фалира тя; активите й ще бъдат разпродадени на половин цена; ще ги продава синдикът, назначен от финансовия министър Петър Чобанов. Той не си мръдна пръста да излезе с авторите на институцията да застане зад банката и да успокои положението. КТБ бе нападната челно, медийно, а след това в тила от институциите, каза Радев.

Малко отговорност, решителност и няколко правилни хода трябваше от тези държавни "мъжове", посочи Радев. След десет дни ще знаем има ли капиталова дупка или не. Ако я има изобщо, ще бъде далеч под милиард, предвиди Радев. Но всеки изминал ден, в който тя не работи, тя трупа дългове, предупреди той.

Цв. Василев не е решението на тази банка; ако има доброто желание, той би могъл да попълни капиталовата дупка, но ако това стане, ще се сблъска с огромното недоверие към банката. Той е умен човек и го разбира и от последните му изказвания, става ясно, че е готов да се откаже от дела си в банката, смята Радев. Според него БНБ трябва да я предложи на накого, който може да поеме капиталовия и ликвидния риск. Но единственият сигурен източник била държавата. Тя можело да вземе 51% от акциите, а останалите - на други акционери. Така щял да се реши капиталовият проблем.

Ако бацилът КТБ плъзне по цялата банкова система, бога ми, това съм го преживявал преди толкова години, възкликна Радев. В момента данъкоплатецът е набъркан с двата крака в тази банка, поясни той. 3 милиарда и 600 000 милиона трябва да се изплатят, ако банката фалира. А всичко минава през банките; пак данъкоплатецът ще ги плати, смята Радев.

Много се съмнявам, че има кабинет в България, който ще се осмели да фалира банката, ако чуе тези приказки, посочи Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6472 |03.10.2014 Емил Радев: Да се построи трети мост над Дунав при Силистра – Кълъраш . 0| 4548 |02.10.2014 Е. Радев: Кристалина Георгиева отново ни накара да се гордеем, че сме българи . 0| 6180 |15.09.2014 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната . 0| 5197 |13.09.2014 Първолаците на тест преди първия звънец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads