Реклама / Ads
2| 4498 |18.03.2011 НОВИНИ

Радиационният фон у нас - без промяна

.
Трайчо Трайков
Към момента в България и в останалата част на Европа няма промяна на радиацонния фон в резултат на кризата в Япония. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков, след като председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев го запозна с последните данни от националната система за наблюдение и контрол на радиационния фон.
 

Министър Трайков съобщи още, че хората, завърнали се от Япония, могат да се изследват безплатно в Националния центът по радиобиология и радиационна защита в столицата, както и в специализираната лаборатория в АЕЦ „Козлодуй".

Към момента заплаха от радиационно замърсяване в България и на Стария континент няма, обяви министър Трайчо Трайков.

Всички 35 мониторингови станции на територията на България показват стойности в зелената гама, без никаква опасност за човешкото здраве и без промяна от нормалния радиационен фон. Същото е положението в останалата част на Европа, категоричен е Трайков.

Енергийният министър подчерта, че страната ни ще направи всичко възможно, за да помогне на Япония в създалата се кризисна ситуация. Винаги сме готови да приемем в България и хора за лечение, и хора за почивка, допълни той.

Доктор Жана Джунова от Националния центът по радиобиология обясни, че всеки, които се притеснява за здравето си, може да се изследва безплатно в центъра. Тя обаче призова да се изследват само хората, които настина са се върнали от Япония, тъй като процедурата е скъпа.

Днес са потърсили възможност да се изследват две жени, завърнали се от Япония, като състоянието им е в норма, каза д-р Джунова, като обясни, че последният резултат от изследването на биологична дозиметрия отнема пет дни. Според доктор Джунова за момента за българското население не са налагат такива изследвания, а по думите й ако някой се чувства толкова застрашен, разбира се, че би бил изследван.

Доктор Джунова призова хората да не се подлагат на самолечение с йод, тъй като към момента няма никаква нужда от това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5015 |16.03.2011 Радиационният гама-фон у нас в норма . 16| 5446 |06.12.2010 Костов: Премиерът трябва да направи радикална промяна в кабинета . 10| 5810 |26.10.2010 Цветанов: Промяната на мярката на "Педофилите" не ги прави невинни . 1| 4771 |14.06.2010 Готвят "Пълна промяна" за зрелостният изпит по литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads