Реклама / Ads
30| 5014 |17.10.2013 НОВИНИ

Радост! България с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании.
 

С това се похвали министър-председателят Пламен Орешарски на конференцията „ЕС - Балкани" на тема: „Трасирането на пътя към възстановяване и растеж".

„България влезе в кризата преди 5 години в отлична финансова кондиция, след като предходните 4 години, преди 2008 година, водеше благоразумна предпазна политика на бюджетни излишъци от 3 и над 3 на сто на касова основа. Това ни позволи да намалим равнището на публичния дълг до рекордно ниските 14% от БВП. В същото време, успяхме да натрупаме фискални резерви, надхвърлящи 10 на 100 от БВП.

Това предпази от разстройване публичните ни финанси, въпреки че в последните няколко години невинаги бяхме последователни в антицикличните политики. Настоящата ни фискална позиция е сред най-стабилните спрямо другите 27 наши партньори - бюджетен дефицит от 2% и публичен дълг от порядъка на 17%", добави Орешарски.

„Банковата система също издържа на изпитанията на кризата. Добре капитализирана, с достатъчна ликвидност и предпазена от токсични активи, тя не ангажира никакви публични фондове, за да поддържа своя стабилитет. Тези достижения във финансовия сектор и в сектора на публичните финанси обаче не предпазиха икономиката ни от сривове.

Ефектите на влошената външна среда се проявиха в няколко хоризонтални финансови направления - свиване на външните и вътрешни инвестиции, ограничено външно търсене на българските продукти и намаляване на стопанската активност вътре в българската икономика. Като добавим и водената в отделни периоди хаотична икономическа политика, ще завършим картината на доста колебливо представяне на икономиката ни в последните години.

Сходна е картината и в икономиките в региона, въпреки спецификата им. Днес българската икономика все още носи белезите на 5-годишната рецесия", каза още министър-председателят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4663 |16.10.2013 България с най-ниски темпове на инфлация в ЕС . 13| 9331 |14.10.2013 Николай Марков: България е бомба, ще бъде взривена дистанционно . 15| 5305 |14.10.2013 Ген.Кирчо Киров: България е мишена за терористите . 131| 6921 |14.10.2013 Станишев: Моята кауза е да отърся България от ГЕРБ и Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads