Реклама / Ads
0| 5526 |19.01.2012 НОВИНИ

Радостин Радков поема Административния съд

.
Радостин Радков бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Административния съд в София.
 

 

За новия председател са гласували 18 от членовете на съвета. Другият кандидат - Пламен Горелски, съдия в Административния съд в София, е получил 1 глас. Три от бюлетините са били недействителни.

Административният съд гледа на първа инстанция жалбите срещу актове на редица държавни институции, исковете за обезщетения от неоснователни действия и бездействия на администрацията. Той е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.

Радков заяви пред ВСС, че се смята за подготвен за ръководител, че е добър човек и гражданин и може да се справи с тежката задача.

 

В подкрепа на Радков се изказаха председателят на Върховния административен съд Георги Колев и шефът на етичната комисия Цони Цонев.

През юни 2005 г. отново петима членове на ВСС внасят предложението за втори мандат на Радков.

В деня на избора през 2005 г. става известно, че Цеко Йорданов (близкият до Никола Филчев прокурор от ВКП, който беше уволнени дисциплинарно от прокуратурата, а сега е подсъдим по делото "Откпод") е внесъл в съвета справка по проверката на ВКП срещу Радков. Тя е започнала по анонимен сигнал за това, че по гражданско дело (без да е посочен номерът му), адвокат на подсъдим е поискал сума, която щял да даде на председателя на съда. 

За да установи верността на сигнала, ВКП проверява имуществото на магистрата. През септември 2006 г. проверката е приключила и няма данни за извършено престъпление.

За другият кандидат за поста – Пламен Горелски, има значително по-малко информация. Той е завършил академията на МВР, бил е пет години прокурор в районната и окръжната прокуратура в Стара Загора. После е за малко юрисконсулт на "Комбината за цветни метали" (КЦМ), адвокат в София и директор на правната дирекция в Министерството на околната среда и водите. В съдебната власт се връща като административен съдия през 2007 г. след конкурс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4915 |22.12.2011 Административният съд: Изборът на Фандъкова-законен . 13| 6570 |24.11.2011 Д-р Таня Андреева поема временно “Шейново” . 92| 6564 |12.11.2011 Курс на въоръжена борба поема БСП . 8| 5618 |08.11.2011 Бразилски адвокат поема защитата на Боевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads