Реклама / Ads
1| 4414 |22.07.2008 НОВИНИ

Радован Караджич заловен след дълго наблюдение

.
Президентът на самопровъзгласилата се Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина Радован Караджич, човек, издирван в цял свят, е бил арестуван в Сърбия.
 

Според отлично информирани източници Радован Караджич е бил арестуван още в петък в автобус, в който е пътувал. Това е потвърдено от неговия адвокат Светозар Вуйчич, който казва, че неговият подзащитен е бил държан три дни в стая, а чак в понеделник Караджич вече е бил доведен в следствения изолатор на съда за военни престъпления в Белград. Близки до Караджич твърдят още, че той е живеел като обикновен гражданин в едно от предградията на сръбската столица Белград.

3kara3.jpg Радован Караджич е сред най-издирваните от Международния трибунал за бивша Югославия престъпници, заедно с бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич и бившия президент на непризнатата Република Сръбска Крайна в Хърватия Горан Хаджич. Обвинен е в геноцид над мюсюлманите по време на въоръжения конфликт в Босна и Херцеговина през периода 1992 - 1995 г. Международният трибунал за бивша Югославия повдигна обвинение срещу Караджич за извършване на военни престъпления на 25 юли 1995 г. и оттогава е обявен за международно издирване.

През последните 12 месеци той се е помещавал в Черна Гора, Република Сръбска и дори и в България, където летувал с фалшив паспорт, според белградския вестник „Прес”. В момента на арестуването му Караджич носел чанта с дрехи за море, фалшиви документи и бил с напълно променен външен вид: носел дълга боядисана коса и брада. Обяснението било, че пътува до хърватски курорт. След като бе съобщена новината за залавянето на Караджич в столицата на Босна и Херцеговина Сараево избухнаха спонтанни манифестации на радост и задоволство, за разлика от Белград където привърженици на радикалната националистическа идея протестираха пред сградата на съда за военни престъпления. Frognews.bg3kara1.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5657 |30.05.2008 Изчезването на Бончев - заради дългове от хазарт? . 2| 8658 |28.06.2007 Бизнесмени: Коен и Федяев са инсценирали смъртта си заради дългове . 2| 5253 |21.06.2007 Българска група заловена да пере пари в САЩ . 1| 6056 |12.06.2007 Арабин-снайперист е бил заловен в София часове преди визитата на Буш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads