Реклама / Ads
3| 5010 |30.03.2017 НОВИНИ

Райчев: Не Борисов и Радев са властта, а 240-те в парламента

.
Андрей Райчев
”Сега е модерно да се казва на политиците: Много пари взимате. Не Борисов е властта, не Радев е властта, а тези 240 души, които изпратихме само преди дни в парламента”. Това коментира социологът Андрей Райчев.
 

"Продуктът се казва правителство, българският народ не даде категорично някакво свое желание, няма ясен човек, на когото да се връчи цялата власт", коментира той пред bTV. Според него вариантите за съставяне на нов кабинет са три.

"Единият вариант, който е голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, няма нужда да го коментираме чак толкова, защото той е почти невъзможен.. Остават два варианта, от които единият е ГЕРБ + Обединени патриоти, което би правило 122 депутати. Това би било една естествена коалиция, защото те управляваха под определена форма и в предния парламент, а и патриотите не са толкова крайни като някои от западните националисти. Каракачанов не е Льо Пен", коментира Райчев.

"Тук проблем за съставяне на коалиция би се получил, защото в последните години Бойко Борисов построи една мека политика към Турция, която доведе до това ние да бъдем в най-добри отношения с тях. Това, което също много тежко може да спъне подобен вариант на управление е и въвеждането на изцяло мажоритарна система, защото това би било смъртта за патриотите, които няма да видят и един депутат за в бъдеще. Третата трудност естествено е свързана с пари", коментира още Андрей Райчев.

"Вярно е, че Бойко Борисов е доста флексибилен политик, но подобни проблеми биха възникнали при една подобна коалиция. Следващия вариант за съставяне на кабинет е ГЕРБ да предложат кабинет на малцинството. От гледна точка на управлението това е по-лесно, но тогава Борисов ще трябва да преговаря всеки ден по всеки закон, защото няма да има официалната коалиция с никой. И двата варианта като цяло не са много добри и имат своите минуси", отбеляза социологът.

"Остава широката коалиция, която споменахме по-рано и която предлагат от Обединени патриоти, но тя както казах не ми се вижда вероятна, въпреки че би била по-добра за България", допълни Андрей Райчев. "Като гледате Нинова, виждате ли вероятност тя да стане заместник на Борисов в един бъдещ кабинет, или пък още по-невероятното Борисов да стане нейн?", риторично попита Райчев.

"Ако трябва да залагам все пак кой е най-вероятния вариант за съставяне на ново правителство, то това е кабинет между Обединените патриоти и ГЕРБ, с Бойко Борисов за министър-председател", коментира още социологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3885 |30.03.2017 Борисов: Кметът на Копривщица обеща да спре скандалното решение . 4| 3922 |30.03.2017 Президентът Радев удари общинари за Копривщица . 11| 12769 |30.03.2017 Радева: Борисов няма партньори, В. Симеонов надхвърли компетентността си . 8| 9408 |29.03.2017 Той е футболист! Той е художник! Не, той е Бойко Борисов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads