Реклама / Ads
15| 4512 |23.05.2008 НОВИНИ

А. Райчев можел да прогнозира кмета на Москва, но не и премиера на България

.
Трябвало да си сменим чипа и малко по малко това ставало, твърди социологът, според който натискането на копчето "турчин" в политиката у нас водело до странна обществена реакция.
 

Българинът не бил расист по природа, но когато в политическия живот се натисне копчето „турчин”, тогава реагирал по особен начин, обяви по БТВ социологът Андрей Райчев. Подобен сюжет бил разигран по времето, когато премиер беше Иван Костов - тогава за ченге на България бил посочен турчин, а за крадец - циганин, като ченгето бил Ахмед Доган, а крадецът – Цветелин Кънчев. Райчев обясни, че турците в България били едни от нас и много повече приличали на българите, отколкото на събратята си в Турция по отношение на начина на живот и възприятията. Тяхната интеграция не била проблем, но правата, които им се давали – новини на майчин език и привилегии като малцинство, се преглъщали по-трудно, продължи Райчев.

Със своите „сараи” пък лидерът на ДПС Ахмед Доган показвал, че и турците в България са не по-малко силни от останалите политически лидери, това бил първичен механизъм, но сега турците били за първи път свободни. Райчев направи комплимента на ДПС като умно и добре направена партия, за която обаче не гласували повече от 60% от турците в България на избори.

За  ГЕРБ и неговия лидер Райчев коментира, че Бойко Борисов понякога се заиграва, защото за него било важно гласовете, стоящи между ГЕРБ и „Атака” да преминават към неговата партия. Социологът препоръча на Борисов, ако смята да управлява държавата, да не си създава врагове, в това число и ДПС. Най-лесното и бързо менте на социалния протест било опирането на националната идея. Трябвало да си сменим чипа и малко по малко това ставало, според Райчев, за когото било по-лесно да прогнозира кой ще е новият кмет на Москва след пет години, отколкото следващият управляващ в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5669 |04.04.2008 Георги Лозанов в неравна битка с Андрей Райчев и Вежди Рашидов по БНТ . 6| 5661 |31.03.2008 Многослойна мафия в МВР видя А. Райчев . 3| 4863 |25.03.2008 БСП иска оставката на зам. кмета по чистотата на София . 8| 5344 |21.03.2008 Посланик Вучетич напуска България; прогнозира "последствия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads