Реклама / Ads
23| 5419 |23.02.2012 НОВИНИ

Райчинов: НЗОК е обезглавена, бъдещето е неясно

.
Цветан Райчинов
„В момента българското здравеопазване потъна в институционална криза, нещата са с неясно бъдеще", обяви председателят на Българският лекарски съюз д-р Цветан Райчинов на пресконференция. Той отново напомни позицията си, че моментът не е подходящ за смяна на ръководството на Националната здравноосигурителна каса, изтъквайки, че тя е „обезглавена".
 

 

"Българският лекарски съюз и българските лекари нямат намерение нито да обичат, нито да са пристрастни към касата. Никога няма да имаме топли приятелски чувства към нея", заяви Райчинов. Той обаче подчерта, че последното ръководство на НЗОК е съумяло да постигне договорка с Българския лекарски съюз относно националния рамков договор.

 

Последният подписан НРД е един от най-добрите договори, отбеляза Райчинов. НЗОК съдейства да се промени ръководството на касата и там да влязат обществени организации, продължи председателят на БЛС. Сред успехите на последното ръководство на НЗОК той изтъкна и връщането на договорното начало, както и въвеждането на по-прозрачни и открити методики за разпределяна на средствата. През 2001 година са инцидентни жалбите за липса на направления.

 

Има и много по-ясно финансиране на болниците, продължи Райчинов.

 

Касата е напълно обезглавена, как ще свърши своята дейност?", попита председателят на БЛС, обяснявайки, че в момента трябва да се определят бюджетите на болниците. Това, по думите му, също изисква спешно определяне на ново ръководство на касата.

 

Според Райчинов до 29 февруари касата трябва да има ново ръководство.

 

Цветан Райчинов беше категоричен, че БЛС не кадрува хора и няма да излезе със свои предложения за нов шеф на касата. Той обаче поясни, че такъв трябва да е един морален, необременен, опитен човек. Новият управител на НЗОК, по думите на Райчинов, трябва да е твърдо решен да продължи започнатото в касата.

 

Председателят на Надзорния съвет пък трябва да е личност, общественик, без финансови зависимости, който да работи само в интерес на пациентите.

 

Шефът на БЛС представи и 6 папки, в които се съдържат данни за трансферираните средства от Националната здравна каса към Министерство на здравеопазването, които са в размер на 340 милиона лева.От тях точна информация как са разходвани има само за 256 милиона. Цветан Райчинов настоява да разбере за какво са били разходвани останалите. Изключителен сериозен проблем и неяснота по думите му буди фактът, че с тези средства са плащани дейности, които не се осигуряват по линия на здравното осигуряване.

 

Сред тях са например купуването на метадон за наркозависимите. Не е морално с парите на здравноосигурените да плащаме препарати за лечение на наркозависими, категоричен беше Райчинов. Той отбеляза, че съгласно Закона за здравното осигуряване, тези средства трябва да се използват само за дейности, в помощ на здравноосигурени лица.

 

Райчинов беше категоричен, че средствата от НЗОК не трябва да бъдат трансферирани към министерство на здравеоопазването. "Такова животно в Европа няма - касата да спонсорира министерството.", заяви той и отбеляза, че навсякъде е обратното.

 

Ние не сме чули никакво възражение от страна на министъра, освен - „аз не съм ги искал, те ми ги дадоха".

 

Райчинов беше категоричен, че НЗОК трябва да е отделна и независима институция, която да е пряко подчинена на парламента. Шефът на БЛС отправи критики към здравното министерство, отбелязвайки, че единственото нещо, което е свършило в последно време, е кампанията срещу тютюнопушенето.

 

Какво свърши това министерство, попита Райчинов и сам даде отговора - „интриги срещу всички останали институции - БЛС, НЗОК, Министерски съвет". Неколкократно шефът на БЛС настоя за морал в системата на здравеопазването като отправи и съвет към премиера Борисов, а именно „моралът трябва да е морал докрай и да важи за всички".

 

Шефът на БЛС настоява да бъде приет текст, който да забранява на министерството на здравеопазването да изплаща бонуси на своите служители преди да е покрило всички дейности. Той иска също така да се създаде обществен съвет по здравеопазването, който да включва синдикални структури и пациентски организации. Шефът на БЛС е категоричен, че трябва да се осъществи проверка на цялата система на ценообразуване на лекарствата.

 

Една от причините да нямаме индивидуални лични здравни карти е именно желанието да се стои на тъмно, заяви той, отбелязвайки, че това се прави с цел, умишлено. Шефът на БЛС не даде категоричен отговор на въпроса дали здравният министър трябва да подаде оставка, но от думите му пролича, че той изобщо не е доволен от свършеното за момента от Константинов. Това е от значение - кой ще поеме поста, ако премиерът държи на морала, заяви в заключение Цветан Райчинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5266 |24.01.2012 Калфин и Бил Гейтс обсъждат бъдещето на света . 16| 5053 |12.12.2011 Плевнелиев става гарант за бъдещето на БАН . 10| 5931 |02.12.2011 Д-р Райчинов: Шест са починалите родилките за 2011 . 14| 7217 |21.10.2011 Македонските българи да "гласуват за бъдещето на майка България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads