Реклама / Ads
18| 5719 |18.04.2013 НОВИНИ

Кр. Райдовски: ДС няма нищо общо с раздаването на кредити

.
Красимир Райдовски Източник: Булфото
Те се напъват още от комисията Адреев да разкрият кредитните милионери, но комисията си отиде преждевременно. Какво от това, че са изкарали 33 имена сега, някой ще върне ли парите?
 

Не е важно кой кой е, причинно следствената връзка е важна, коментира Красимир Райдовски пред TV7. Как са се финансирали банките трябва да попитаме покойния Луканов. Никъде по света с държавни пари не са се спонсорирали частни банки.

Попитан дали според него сега има нещо общо между ваденето на досиетата и наближаващите избори, Райдовски каза: “Изборите нямат общо с досетата. Този списък се работи от дълго време. Сега шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов се изявява като селски детектив и изживява оргазмите си, говорейки по темата.”

”Схемата в годините, разбирайте 1990-1995-а, беше проста. По време на разговора за отпускане на кредита се говореше за едно – за размера на рушвета. Той варираше от 15 до 50 %. Това се договаряше при разговорите за кредита. Тук е интересно да се мисли за задължението на банкера.

Не е важно кой е получавал парите, а кой му ги е дал. Нека да питаме банките. Ако можехме, би било добре да питаме Андрей Луканов и шефа на БНБ по онова време. В тези години имаше 150 лиценза за банки, а основният ресурс вървеше от ДСК. Сега вече никой няма да поеме отговорност”, обясни Райдовски.

Държавна сигурност няма нищо общо с раздаването на кредитите, нека да се провери обаче кой ги е раздавал. Свързващото звено в никакъв случай не е ДС, каза Райдовски.

Райдовски се върна назад във времето, защото темата с досиетата не е от вчера. Той припомни, че още по времето на правителството на Иван Костов са се лансирали идеи да се върнат парите, но това е срещнало неодобрението на хората в парламента.

“Тогава се говореше да се върнат парите в реални размери – взел си долари, връщаш долари. Всички скочиха, защото искаха другата схема – взел си долари, връщаш левове. Така беше по-изгодно”, обясни още той.

Попитайте Минчо Христов кoга ще върнат парите - той предложи, когато беше депутат в парламента, да им се разкрие имотното състояние и щяха да го разчекнат.

Основният проблем е, че държавата не проявява интерес да си събере парите, убеден е Райдовски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7549 |16.04.2013 Вътрешният министър: Никой не е доказал още нищо за СРС-тата . 127| 7080 |16.04.2013 Борисов застана зад Цветанов: Няма как да се е подвел . 16| 6505 |15.04.2013 Кр. Райдовски: България е страна на чудесата, но практиката с подслушванията е отдавна . 49| 5270 |15.04.2013 Цветанов: Прокуратурата има предпоставки, няма доказателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads