Реклама / Ads
31| 17263 |27.09.2010 НОВИНИ

Райдовски: Не е за вярване, ген. Гоцев има бели петна за периоди, които е програмирал

.
Три могат да бъдат причините за белите петна в паметта на о. з. генерал Любен Гоцев - за създаването, разграбването и фалита на българските банки в годините на прехода. Типично в негов стил той просто винаги бяга от конкретни, ясни и точни отговори.
 

Втората вероятна версия е, че в следствие на тежката му работа като банков консултант, виден бизнесмен и активно занимаващ се с политически интриги, работил за довеждането на Симеон Сакскобурготски от Мадрид (според Яков Джераси) се е амортизирал до такава степен, че е получил тотална амнезия. Третата причина за незнанието му по актуалната за обществото тема сигурно е израз на неговата пословична скромност.

Така Красимир Райдовски, бивш шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов коментира изявленията на Любен Гоцев. В края на миналата седмица пред медия генералът се направи на умряла лисица и обяви, че не знае нищо за икономическите досиета на прехода, за съществуването на таен доклад, изготвен по заръка на покойния МВР шеф Кольо Дабрев , анализиращ създаването и фалита на банките, както и защо няма правосъдие за престъпленията във финансовата област. На тези парливи въпроси той прати журналистите да търсят отговорите при президента Първанов.

Генерал Гоцев, който е една от най-емблематичните и тайнствени фигури на демократичния преход, бе потърсен за коментар, когато темата за тайните на финансовите досиета стана отново актуална след разкритието, че призракът на фалиралата пловдивска Тракия банк вероятно стои зад убийството на банкера Емил Кюлев. За това намекна министър Цветанов, след поредния арест на хора от бандата на „Килърите”, заподозряна поне в няколко поръчкови убийства.

Красимир Райдовски е категоричен, че не вярва на днешните изявления на Гоцев, защото според него генералът е един от основните програмисти и участник в реализирането на тези процеси в държавата след 1989 г.

Любен Гоцев заема важни постове в две правителства на прехода на Андрей Луканов и би трябвало да е напълно наясно със законодателството от този период, как е направено и кого е обслужвало. Освен това точно при управлението на Луканов е регистриран бум в раздаването на банкови лицензи и огромни необезпечени кредити. Това констатира докладът на Кольо Добрев.

В това няма нищо лошо, нали затова дойде 10-ти ноември, но ужасяващото е, че тези частни банки и банкери се родиха с държавни пари. А аз трябва да съм пълен идиот да твърдя, че в това разграбване не са участвали и хора от ръководните среди на БСП и Държавна сигурност, обяснява Райдовски.

Той не може да допусне, че ген. Гоцев не знае нищо за стратегическия банков сектор, а в същото време се слави като всестранно развита личност, ползва се с името на перфектен банков експерт и консултант и е бил член на надзорния съвет на фалиралата Ортодоксална банка „Св. Никола”. Райдовски твърди, че името на генерала протича като активен съдружник в поне 10-12 мощни частни компании от началото на прехода, а съдружници са му изявени лица, като бившия президент Петър Младенов, екс шефа на митниците Елка Владова, екс просветният министър Даниел Вълчев и др. Според Райдовски на мистификациите в банковия сектор слага край именно правителството на Жан Виденов, след като докладът „Добрев” вади на яве истината за състоянието на родните трезори. МВФ пък тогава категорично настоява за закриване на фалиралите банки.

Не знам какви доклади се въртят в интернет, но публикуваният във Frognews.bg през април месец тази година е автентичният. Лично съм го виждал, няма манипулации в съдържанието му.(Ако искате да прочетете доклата, влезте ТУК) Ако правителството на Виденов беше се задържало на власт, щеше да търси отговорност за разграбването на банките. Жалко, че нито едно правителство след това не направи нищо необходими, за да разнищи и изясни проблема, казва още Райдовски.



Б.Р. За да опресни паметта на ген. Любен Гоцев за връзките му с банковата система в най-смутния период на прехода, Frognews.bg публикува копие от Заповед, с която е командирован през март 1996 г.за три дни в Москва, в качеството му на банков консултант. Заповедта е издадена от главния изпълнителен директор на Международна ортодоксална банка "Св. Никола" Цветан Начев, а задачата на Гоцев е "установяване на банкови контакти". На документа се вижда и една любопитна подробност, парафирана от шефа Начев - консултантът получава допълнително и 1000 долара за вътрешен превоз в руската столица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7733 |11.07.2010 Ген. Гоцев: "Галерия" пише измишльотини . 3| 5479 |15.06.2010 Цачева става съсед на Любен Гоцев . 15| 6554 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Станишев се обзаведе с кръг „ГСР”, оцеля заради НДСВ и ДПС . 35| 6028 |19.02.2009 Красимир Гергов невинен, Гоцев се отказа от признанията за подкупа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads