Реклама / Ads
10| 5108 |24.05.2014 НОВИНИ

М. Райков за България и Македония: Общата национална история трябва да се чества заедно

.
Марин Райков
В Рим за поредна година българската и македонската делегация няма да бъдат заедно в базиликата „Сан Клементе”, пред гроба на Свети Кирил, но все пак има лек пробив, в резултат на който българският посланик в Рим Марин Райков ще присъства на македонската церемония, а македонският му колега – на българската, информира БНТ.
 

Българската и македонската делегация ще поднесат цветя и ще се поклонят пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе” поотделно. И тази година не дадоха резултат положените сериозни дипломатически усилия церемонията да бъде съвместна. Договорено е българският посланик в Рим Марин Райков да бъде гост при македонската делегация в 11.00 часа българско време, а македонският му колега – при българската в 16.00 часа.

Смятам, че наистина е напредък, доколкото стана и публична тази инициатива, коментира по този повод министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Смятам, че това е една добра стъпка, но разбира се, само първа стъпка. Надявам се, това да не са тактически ходове, а една нова стратегия от страна на Република Македония за едно възходящо развитие на нашите отношения. Ние сме внимателни, но насърчаваме тези идеи, тези отношения. Надявам се, догодина вече това да не бъде просто разменено участие на двамата посланика, а да бъде съвместна инициатива на двамата премиери на двете страни, добави Вигенин.

Посланикът на България в Рим, Марин Райков определи ставащото като позитивен сигнал, отправен към страната ни от македонската държава, който не трябва да се подценява. Ние всички сме ангажирани в едно общо усилие в момента. Аз не съм от тези, които обичат да казват „Хоп” преди да са скочили, и следователно ще се присъединя към това, което нееднократно каза и министър Вигенин, трябва да сме много предпазливи. Факт е, че народът от двете страни на Беласица споделя общи езикови традиции и обща историческа памет. Това означава, че общата история, общата национална история трябва да се чества заедно и, образно казано, учебниците по история да не ни разделят, каза Райков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5063 |22.05.2014 Проф. Константинов: България гласува по-грамотно от Франция . 6| 4890 |22.05.2014 М. Райков: Пътуването на Орешарски до Италия се отлага заради митинги . 9| 4864 |22.05.2014 МВР шефката от кабинета "Райков" също следствена . 68| 5466 |22.05.2014 Коалиция за България закрива кампанията в Стара Загора с химна на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads