Реклама / Ads
2| 5650 |30.04.2013 НОВИНИ

М. Райков: Една банка държи над половината депозити на държавните предприятия

.
Марин Райков Източник: Булфото
Около 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка. Това съобщи служебният премиер Марин Райков на пресконференция след края на редовното заседание на Министерския съвет днес. Той отказа да назове коя е, като се позова на банковата тайна.
 

Правила, по които дружествата с над 50 % държавно участие избират къде точно да си държат парите вече са публично представени и са публикувани на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, до средата на май ще се събират коментари и мнения по тях.

След като приключи публичното обсъждане, правилата трябва да бъдат приети от Министерски съвет и да влязат в сила. Дори и след като това се случи, няма да бъде публично оповестено в коя точно банка държавните дружества държат повече от половината от парите си. "Прозрачността ще бъде при спазване на банкова тайна, кой в коя банка има сметка няма как да стане публична информация", обясни финансовият министър Калин Христов.

"Очевидно е, че това число 54 % говори недвусмислено от въвеждане на тези правила и от въвеждането на принципа на задължителност на тези правила. Когато всяко едно от министерствата публикува за в бъдеще списъка на дружествата и на начина, по който те съблюдават правилата, ще може да се види и разбивката на този процент", коментира Марин Райков.

Според правилата, такива, каквито са разписани към момента, държавните дружества няма да могат да слагат повече от 25 % от парите си в една банка. Ако имат повече от тези 25 % в една единствена банкова институция, то те ще трябва да изтеглят част от парите, така че да спазят правилото.

"В случай на нарушаване на ограничението в резултат на текущи оперативни процеси (разходване на средства от сметки, получаване на плащания, изменение на валутен курс), възложителят следва в срок до 1 месец да извърши необходимите действия за изпълнение на условието", пише още в правилата. Всъщност за максимална коректност трябва да се отбележи, че в правилата става дума за това, че нетната експозия към една кредитна или финансова институция на дружествата с повече от 50% държавно участие не може да надвишава 25 на сто от общия размер на паричните средства на дружествата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5286 |30.04.2013 М. Райков: Бившият премиер е станал жертва . 21| 5236 |30.04.2013 М. Райков: Забравя се, че и след 12 май ще има държава . 82| 7227 |30.04.2013 Соколов: Само една партия си служи с компромати на всички избори . 13| 6835 |26.04.2013 Трайчо Трайков: Не знаех, че са ме подслушвали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads