Реклама / Ads
10| 5985 |09.04.2013 НОВИНИ

М. Райков: Македония ни е сестринска република

.
Марин Райков
Татарчев, Гоце, Даме, Борис Сарафов и Тодор Александров без съмнение са българи. Паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно, смята премиерът.
 

Това заявява в интервю за „Фокус” министър-председателят Марин Райков във връзка с откриването на нови паметници на исторически личности, които са част от българската история в Република Македония.

„Не е в мой стил да реагирам негативно за всяко съобщение на действията на Скопие. Вече ясно казах, че разглеждам тази съседна страна като сестринска република, с която споделяме общо минало и трябва да споделяме общо бъдеще”, посочи Райков. България настоява съвместните чествания да се утвърдят във времето преди да дадем оценка, че сме постигнали това ниво на добросъседство и приятелство, което е ключова предпоставка за желаното от нас европейско бъдеще на тази приятелска държава, посочи премиерът.

„Никой няма съмнение, че Христо Татарчев е българин, каквито разбира се бяха и Гоце и Даме и Борис Сарафов, и Тодор Александров”, каза още министър-председателят Марин Райков. 

Докладът на Европейския парламент за Македония е балансиран и полезен, защото насърчава продължаването на инициирания от нас обмен между София и Скопие. Европейският парламент призовава тази близка ни страна да избягва жестове, изявления и конкретни действия, които биха имали негативно отражение върху добросъседството. За мен най-важното е, че Европарламентът призовава за историческо помирение между съответните групи население в републиката, включително и спрямо гражданите с българско самосъзнание. А те не са малко, казва премиерът.

Искрено се надявам, че в следващите месеци ще започнем да получаваме и добри сигнали от Скопие, каза още премиерът Марин Райков.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5104 |05.04.2013 Марин Райков: Няма да има режим на тока . 3| 5390 |05.04.2013 "Не сме фашисти", викаха пред посолството на Македония . 6| 5040 |04.04.2013 Райков: По време на избори развитието на страната не може да спре . 33| 9404 |05.04.2013 Тр. Трайков: Срине ли се системата, няма да е просто "режим на тока"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads