Реклама / Ads
17| 5688 |24.04.2013 НОВИНИ

Райков смята публикуваната в „Милиет” карта за "абсолютно скандална"

.
Картата, публикувана във в. "Милиен".
Намирам публикуваната във вестник „Милиет" карта за абсолютно скандална. Това заяви премиерът Марин Райков по повод публикуваните географски карти в турския вестник „Милиет", според които български територии са част от Турция.
 

„Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение", допълни той.

Премиерът посочи, че няма да реагира по повод на публикации в турските медии. Освен това няма практика посланиците да носят отговорност за действията на журналистите, отговори Райков на въпрос за това дали трябва да бъде отправена вербална нота към турския посланик.

„Не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти в едни или други медии. Това се случва не само в турската преса, а и в пресата на много други държави. Единственото, което мога да направя, е да отмина това с дълбоко презрение", каза още министър-председателят.

.„Оставям това на професионалната съвест на тези, които са инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация", допълни той.

Изтреблението, на което са били подложени арменците в бившата Османска империя, е една от най-срамните страници в съвременната история, каза Райков по повод международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид.

„Знаем, че Османската империя носи тежкото клеймо на тази много тежка отговорност за извършено зверство, за извършено изтребление на етнически признак на арменците в този период. Оттук нататък, що се отнася до темата дали това може да бъде квалифицирано от юридическа гледна точка с израза геноцид, аз имам убеждението, че тъй като този термин е правно кодифициран в едни значително по-нови десетилетия, т.е. в много по-късен период, самия този термин, може би не е непременно най-подходящият", заяви премиерът.

Друг въпрос е, че това, което е извършено, не може да бъде оспорено, защото ако бъде оспорено, това би било негационизъм, каза още той.

„Аз не споделям такова виждане. Прекланям се пред жертвите. Смятам, че както от арменска, така и от турска страна, трябва да бъде направен един съвместен прочит на историята", каза още премиерът. Говорим за отговорността на османската империя, не говорим за съвременна Турция, допълни той. „Не смятам, че трябва да се вменява колективна вина на днешната турска държава, защото това би било очевидно неуместно. Това не отменя историческите факти", заяви Райков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8147 |20.04.2013 Райков: Където медиите виждат скандал, аз виждам демокрация . 3| 5415 |20.04.2013 Марин Райков провери как се използват СРС-та в МВР . 3| 5135 |17.04.2013 Марин Райков: Шефът на Агенцията по храните да бъде уволнен! . 11| 5532 |10.04.2013 Марин Райков няма нагласа за по-скъп ток от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads